Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb cég nagytulajdonosaként tér vissza a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) ifjabb Ádámosi György vállalkozó. Több mint 20 százalékos szavazati jogot szerzett ugyanis Plotinus Nyrt.-ben az újév első napjaiban az AGY69 AG nevű svájci székhelyű cég, amely Ádámosi tulajdonában van.

Az ügyletet a BÉT honlapján jelentette be a Plotinus. Az AGY69 AG összesen 6370 darab részvényt vásárolt, ami a teljes alaptőke 1,22 százalékát képviseli csak, de tekintettel arra, hogy a Plotinus a saját részvényei döntő részét visszavásárolta - mintegy 490 ezer részvény van a társaság tulajdonában -, és ezekkel a közgyűlésen nem lehet szavazni, ez a kisebb pakett is 20,3 százalékos szavazati jogot képvisel a társaságban.

Ifjabb Ádámosi György - akit édesapjával együtt Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának közeli barátjaként tartanak számon - régi motoros a BÉT-en. A Lehn Consultingon keresztül egy időben az Appeninnben volt egy komolyabb pakettje, ezt azonban két részletben 2017-ben eladta a Mészáros Lőrinchez köthető Konzum-csoportnak. Ezt követően az Alterába szállt be, az abban lévő részvényeit pedig a Wallisnak adta tovább tavaly.

A Plotinus 2011 februárjában került a BÉT-re, eredetileg vagyonkezeléssel, főleg értékpapírokkal foglalkozott hasonlóan a befektetési alapokhoz, a befektetéseket Zsiday Viktor felügyelte. Ezt a portfóliót később reálgazdasági befektetések egészítették ki. A társaság egyre inkább áttért a reálgazdasági befektetésekre, ez is szerepet játszott abban, hogy 2017 elején arról tájékoztatták a részvényeseket, hogy az éves rendes közgyűlésen a részvények tőzsdei kivezetéséről is szavazhatnak. A 2017 áprilisában tartott közgyűlésen azonban a részvényesek kevesebb mint 50 százaléka jelent csak meg, így a kivezetésről nem lehetett érvényesen szavazni, tehát a társaság a tőzsdén maradt.

Tavaly már nem vették fel az éves rendes közgyűlés napirendi pontjai közé a tőzsdei kivezetésről való szavazást, sőt ősszel a vezetőség már arról nyilatkozott, hogy a tőzsdei jelenlét önmagában is értékes lehet. A reálbefektetéseket kivitték a tőzsdei cégből, a Plotinus Invest Vagyonkezelő Zrt.-be szervezték ki, amelyet eladtak.

A már csupán pénzügyi eszközöket kezelő Plotinusból a korábbi nagyobb tulajdonosok tavaly az év vége felé fokozatosan kiszálltak. Az egyik nagytulajdonossá Korányi G. Tamás - aki a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője is - vált, aki 20 százalék fölötti szavazati joggal rendelkező részvénycsomagot szerzett a társaságban. December 19-én viszont eladta a tulajdonában lévő részvények egy részét, és most már 10 százalék alatt van a Plotinusban.

Történelmi csúcsra ugrott az árfolyam

Decemberben látható volt, hogy más is szemet vetett a társaságra, amelynek árfolyama a korábbi 6-6,5 ezer forint közötti szintről 10 ezer forintig emelkedett. A cég további sorsa kérdéses, de az biztos, hogy sok múlik majd a január 23-ára összehívott rendkívüli közgyűlésen, amelyen egyebek mellett új igazgatósági tagokat is választ a cég. Az egyik fontos kérdés a jövőben az lehet, mi lesz a 490 ezer megvásárolt saját részvény sorsa. Ezeket elvileg a vásárlás után egy éven belül be kellene vonni, és a közgyűlésen erről is lesz szavazás. Más vélemények szerint viszont ezek a részvények vásárlásra is felhasználhatók, és ha ez így van, becslések szerint 3-5 milliárd forint értékű eszközállományt lehetne így bevinni a cégbe.

Az is kérdéses még, hogy Ádámosi folytatja-e a részvények vásárlását. Ha így tesz, és 25 százalék fölé kerül a cégben, akkor nyilvános vételi ajánlatot kell tennie a maradék pakettra. Lehetnek, akik erre spekulálnak, csütörtökön ugyanis, miután bejelentették, hogy a vállalkozó cége nagytulajdonossá vált a társaságban, kilőtt az árfolyam, és 10 100 forintos történelmi csúcsra került a Plotinus árfolyama.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!