A Financial Times összefoglalója szerint ha megegyezés nélkül távozna Nagy-Britannia az Európai Unióból, akkor az komoly és azonnali negatív hatással járna sok európai ország államkötvény piacára. A megegyezés hiányában ugyanis sok európai ország számára megszűnne a lehetősége annak, hogy a londoni befektetési bankok segítségével értékesítsék államkötvényeiket, ezen országokban ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint tilos harmadik, nem uniós tagállamok országainak bankjait igénybe venni az államkötvény kibocsátások során, mint elsődleges forgalmazókat.

Egy megegyezés nélküli brexit azt eredményezné, hogy a londoni székhelyű bankok azonnal harmadik ország státuszba kerülnének - írja az összefoglaló. A lapnak nyilatkozó pénzügyi felügyeleti források szerint az előzetes szakvélemények is megerősítik ezt a veszélyt.

Ez olyan országok számára, mint például Franciaország, amelyek erős saját belső állampapírpiaccal és elsődleges forgalmazói hálózattal rendelkeznek, vélhetően nem okozna gondot. Azonban a cikk szerint mintegy tucat ország, mint például Olaszország, Csehország, Hollandia, Ausztria és Portugália elsődleges piaca erősen a londoni bankházakra van utalva a kibocsátások során. Az eurózóna periféria államainak a nagy része olyan nagy bankokon keresztül adja el államkötvényeit, mint a Morgan Stanley, a Barclays, a Merrill Lnych és a UBS.

A brexit lehetséges kimenetelei körüli bizonytalanság miatt sok ország már korábban megpróbált nyomást gyakorolni, hogy európai tevékenységük központját helyezzék át a kontinensre idén év elejéig, így akarták azok elsődleges forgalmazói szerződéseit megújítani.

A helyzetet bonyolítja, hogy számos tagállamban a londoni pénzintézetek hozzáférése a nemzeti elsődleges kibocsátói piachoz az adott ország felügyeleti hozzájárulásától függ. Hollandia például azt tervezi, hogy a londoni székhelyű pénzintézetek továbbra is kereskedhetnének az ország állampapírpiacán, azonban az eurózóna állampapírpiacának egy jelentős részéért felelős olasz kötvények esetében már más a helyzet. Róma egyelőre nem kíván ilyen lehetőséget biztosítani a londoni bankoknak, mivel azt szeretné elérni, hogy az olasz állampapírok kereskedésének súlypontja a brexit után Milánóba helyeződjön át.

London még mindig az euróban kibocsátott állampapírok leglikvidebb piaca, s különösen igaz ez a perifériaországok papírjaira. Ha arra kényszerítik a bankokat, hogy a brókereiket olyan országokba költöztessék, ahol jelenleg nincsenek jelen, akkor pont egy olyan időszakban csökkenhet a likviditás az eurókötvények piacán, amikor a brexit miatt amúgy is fontos lenne a zavartalan működés. Ez extra kockázatot jelenthet különösen olyan országok számára, mint például Olaszország. Olaszországnak mintegy 260 milliárd eurónyi kötvényt kellene értékesítenie a következő év során - mondták a lapnak a megkérdezett kereskedők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!