Újjászületés a tengerentúlon

A tengerentúli tőzsdék hétfőn folytatták múlt heti menetelésüket.
NAPI Online, 2008. március 24. hétfő, 17:35
Fotó:

A húsvéti ünnepek miatt a nyugat-európai parkettek Nagypéntektől zárva tartottak, az Egyesült Államokban azonban csak egy napot szünetelt a kereskedés, így a tengerentúli börzék már hétfőn folytathatták múlt heti menetelésüket, amelyet csak támogattak az ázsiai indexek pénteki és hétfői teljesítménye.

A hétfői amerikai hegymenethez jelentős mértékben hozzájárult, hogy Washingtonban kellemes meglepetést okozó makroadatokat tettek közzé a használtlakás-piac februári alakulásáról; a National Realtors Associations kimutatásai szerint hét hónapja először - rögtön közel 3 százalékkal - emelkedett a használt lakások iránti érdeklődés. Az ingatlanárak ennek ellenére tovább csökkentek, 2007 februárjához viszonyítva több mint 8 százalékkal.

Általános emelkedést idézett elő a pénzpiaci szektorban a JPMorgan bejelentése, miszerint módosítja a Bear Stearns-re tett felvásárlási ajánlatát, és a korábbi részvényenként 2 dollár helyett 10 dollárt fizet a medvés papírokért. A bejelentés növelte a jelentősen megcsappant bizalmat a Wall Street iránt, fellendítve a bankpapírok iránti érdeklődést is. Meglepetést okozott a Tiffany & Co. is; a luxuscikkek kereskedelmével foglalkozó társaság az idei pénzügyi évre vonatkozóan fölfelé módosította profit előrejelzését, annak ellenére, hogy a korábbi makroadatok szerint a luxuskiadások erősen megcsappantak az amerikai lakosság körében.

A kereskedés első harmada után a Dow Jones és az S&P indexe közel 2 százalékos, míg a Nasdaq 3 százalékos előnyt szerzett a csütörtöki záróértékéhez képest. A legtöbb ázsiai tőzsde pénteken és hétfőn is nyereséges napot zárt, Sanghaj kivételével, amely tegnap tovább növelte múlt heti veszteségeit. A régió legkiemelkedőbb teljesítményét a tajvani tőzsde produkálta, ahol az általános választások miatt volt reményteli a hangulat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK