BUX
41516

Újra akcióban a magyar állampapírok titokzatos vevője

Közel négyszeres lefedettség és csökkenő hozamszint mellett keltek el a 12 hónapos dkj-k a mai aukción. Amerikai lehet a vevő.

NAPI, portfolio.hu, 2011. augusztus 18. csütörtök, 12:51

A mai aukción a meghirdetett 50 milliárd forintnyi keretre összesen 187,9 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amely négy hónapja a legerősebbnek számít - a kibocsátó csak a meghirdetett mennyiséget értékesítette. Az ÁKK a 3,8-szoros lefedettség mellett csak 5,69 százalékos hozamszint mellett fogadott el ajánlatokat. Ez 23 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci 12 hónapos referenciahozamnál (igaz az a D120627 jelű papírra vonatkozik) és 31 bázisponttal marad el a két héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamától.

Megint úgy tűnik, hogy egy nagy szereplő vásárolt be, de emögött nincs más, mint hogy a relatíve alacsony infláció és a magas hozam együttese jó üzletet jelent - vélekedett Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank szakértője. Hozzátette: az, hogy olcsóbban tudjuk finanszírozni az államadósságot, a költségvetés oldaláról mindenképp pozitív. Kérdés viszont, hogy mennyire szól hosszú távra a befektetés, meddig marad fenn a vételi érdeklődés, mikor látja úgy a piacon tevékenykedő egy-két nagy szereplő, hogy immár eleget vásárolt a magyar állampapírokból.

Egy, a lapunknak nyilatkozó, névtelenséget kérő kötvénypiaci kereskedő szerint vélhetően nem kínai, hanem amerikai befektető lehet a háttérben: az egyik neves tengerentúli befektetési bank nyugdíjalapoknak, hedge fundoknak vásárolhat be. "Iszonyatos mértékű a globális likviditás, a hozamok a béka feneke alatt vannak" - ez indokolja a magyar papírok iránti keresletet, "és ha emellett olyan helyzetet tudnak előidézni, hogy az MNB-nek kamatot kell csökkentenie, még nagyobbat tudnak kaszálni".

Korábbi piaci pletykák kínai vevőt is sejtettek háttérben, de volt, aki csak őszre várta a kínai befektetők megjelenését.

Az biztos, hogy nem a kínaiak, illetve nem a Magyar Nemzeti Bank veszi az utóbbi napokban erőteljesen a magyar állampapírokat mind a másodpiacon, mind az aukciókon, hanem valamilyen nagy külföldi szereplő - jelezte a Portfolio.hu érdeklődésére Borbély László András. Az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese szerint ugyanakkor az e heti 3 és 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukciók erős vételi oldala mögött nagy valószínűséggel nem a külföldiek állnak, 3 hónapos papírt szavai szerint "a külföldiek nem vesznek".

A jelek szerint a szakember is egyetért korábbi cikkünk azon megállapításával, miszerint a piac kamatvágásra szeretné rábírni a jegybankot. Meglátása szerint az utóbbi napokban egyre intenzívebbé vált jegybanki kamatcsökkentési várakozások a vártnál gyengébb gazdasági növekedési adattal és kilátásokkal, illetve az alacsony inflációval függnek össze. Ez a környezet adhat ugyanis teret a piaci befektetők logikája szerint arra, hogy a jegybank kamatcsökkentést hajthasson végre.

Amint arról beszámoltunk, a háromhónapos dkj-k keddi aukcióján mutatkozó kereslet láttán ugyanakkor a piaci szereplők arról beszéltek, hogy egy nagy külföldi szereplő állhatott a vételi oldalon.

Az alábbi grafikonon látszik, hogy legutóbb kismértékben, de csökkent a külföldiek állampapír-tulajdona.