A múlt heti korrekció után visszapattantak a tőzsdék, és újra többéves vagy történelmi rekordok irányába haladtak tovább - bizonyára még az utóbbi hónapok kedvező története, a nagyon laza monetáris politikák nyomán, de a hangulathoz hozzájárulhattak a minden várakozásnál jobb amerikai makróadatok is. Pedig az eurózóna a reálgazdaság és a kereslet szempontjából továbbra is kilátástalan képet mutat, a francia fogyasztói bizalom például soha nem látott mélységbe zuhant - meglehetősen erős kontrasztban az ugyanaznap 1,4 százalékkal emelkededő párizsi CAC-40 részvénykosárral.

Belehúzott a többi börze is: a franfurti DAX 1,2, a londoni FTSE-100 1,6, a madridi IBEX-35 1,8, a milánói FTSE MiB pedig 2,1 százalékkal került feljebb. A nap nagy nyertse az AstraZeneca által felvásárolt Omthera Pharmaceuticals volt, amely közel a duplájára emelkedett a New York-i tőzsdén, de a Londonban kereskedett gyógyszeripari óriáscég is emelkedett 2,7 százalékot a hírre. A bankszektor az egész kontinensen jó napot fogott ki - ebben komoly szerepet játszhattak a kedvezően megítélt ECB-kormányzói nyilatkozatok -, jellemzően 2 százalék fellett emelkedtek a nagyobb bankok papírjai. Az olajár emelkedése magával vitte az olajipari szektor részvényeit, ám a bányavállalatok estek a hosszú távú nyersanyagár-várakozások romálsa miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!