Az előző héten a Brent és az amerikai WTI olajfajta ára is több, mint 16 dollárral csökkent. Hétfő délelőtt a Brent ára júniusi szállítási határidőre 1,52 dolláros emelkedéssel 110,65 volt. A nyugati félteken irányadó WTI ára 1,67 dolláros drágulással 98,85 dolláron állt.

Tony Nunan, a Mitsubishi Corp kockázatelemzője szerint a piac már túl van a korrekció nagyobb részén. "Olyan bőséges információ áll rendelkezésre, hogy, ha van ilyen árkorrekció, az általában egyszerre történik" - fogalmazott az elemző.

Az euró enyhén erősödött a dollárral szemben a hétfő reggeli kereskedésben az elmúlt héten tapasztalt jelentősebb gyengülést követően. Ugyanakkor továbbra is jelentős bizonytalanságot okoznak az euróövezeti adósságválság újabb fejleményei.

Nunan szerint az energiaárak oldalazó mozgást mutathatnak, amíg nem kezd el körvonalazódni egy világosabb trend. Wang Tao, a Thomson-Reuters technikai elemzője ugyanakkor úgy véli, hogy a határidős árfolyamok a pénteki mélypontot jelentő, a Brent esetében 105,15 dolláros, a WTI esetében a 94,63 dolláros hordónkénti árakat is megközelíthetik.

Elemzők szerint közép távon a közel-keleti és észak-afrikai bizonytalanságok, valamint a szűkülő kínálat megtámaszthatják az olajárakat. A Morgan Stanley elemzői szerint a kínálati fennakadások továbbra is kockázatot jelentenek és a magas árak ellenére a világpiaci kereslet még mindig robosztus. A bankház elemzői hordónként 10 dollárral 120 dollárra emelték a Brent olajfajta árának idei évre vonatkozó előrejelzést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!