BUX
38240

Újra drágult a frank, ír fertőzéstől tart a devizapiac

Elsősorban az euróövezet pénzügyi stabilitásával kapcsolatos félelmek miatt gyengült jelentősen a forint a hét első napján. A frank árfolyama ismét 215 forint fölé került.

NAPI, 2010. november 29. hétfő, 17:02

Alapvetően az eurózóna adósságválsága, és az ír problémákra talált megoldás hatékonyságával kapcsolatos bizonytalanság hatására jelentősen gyengült az euró a dollárral szemben: döntően ez okozta a magyar és térségi devizák jelentős gyengülését - mondta el Karsai Péter, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője.

A Magyar Nemzeti Bank rendesen meglepte a piacot a magyar alapkamat 25 bázispontos emelésével, ám ez utóbbi lépés csak kisebb hatást gyakorolt a forint árfolyamára a kereskedő szerint. Kis mértékben még erősödött is a magyar deviza a döntést követően, azután viszont folytatta lendületes gyengülését. Jelentősebben befolyásolta viszont a jegyzést a gazdaság kilátásaival kapcsolatos aggályok mellett Simor András jegybankelnök nyilatkozata.

Miközben az euró dollárjegyzése 1,31 alá süllyedt, az euró forintárfolyama a reggel még egy kis időre 279 alatti szintről délutánra 283,30-ig emelkedett, majd visszakorrigált. Délután négy óra után az eurót 282,60, a dollárt 215,70, a svájci frankot pedig 215 forinton jegyezték a reggeli 210 forintot kissé meghaladó árfolyam után. A globális hangulatromlást jelzi, hogy a lengyel zloty még a forintot is alulteljesíti.

Amennyiben az euró dollárjegyzése az 1,31-es szint fölött, 1,32 körül meg tudna kapaszkodni, akkor az euró árfolyama visszatérhet 280 forint körüli szintre, ám ennek ellentmondanak a Portugáliával kapcsolatos hírek és értesülések - mondta a kereskedő. A befektetői aggályok szerint a dél-európai ország hasonló helyzetbe kerülhet, mint Írország - egy hasonló forgatókönyv 285 forintig hajthatja az euró árfolyamát - véli Karsai, aki szerint év végére a 280 forint körüli euró-árfolyam tűnik valószínűnek.

A két legrövidebb, változatlanul maradó lejárat kivételével 5-14 bázisponttal emelkedtek a referenciahozamok az állampapírok másodpiacán hétfőn. A legnagyobb mértékben az ötéves benchmark nőtt, amely így - a tíz- és tizenöt éves futamidőhöz hasonlóan - már szintén 8 százalék fölött jár.