Bár a Dow Jones ipari index 0,1 százalékos pluszban, 10 625 ponton végzett a hét utolsó napján, s így zsinórban negyedik napja került feljebb, mind a Nasdaq, mind az S&P 500 a negatív tartományban végzett. A Nasdaq heti mérlege így is 1,8 százalékos, az S&P 500-as mutatóé pedig 1 százalékos emelkedés.


A New York-i indexek vegyes teljesítménye elsősorban a pénzügyi és a számítástechnikai szektor korábbinál kedvezőtlenebb megítélésének volt köszönhető. A bankpapírok 0,9 százalékkal, a merevlemez-gyártó cégek részvényei 1,2 százalékkal értékelődtek le, de a hálózat-építő vállalatok, valamint a félvezetőgyártók papírjainak árfolyama is csökkent, 0,7, illetve 0,5 százalékkal.


A pénzügyi papírok romló megítélésével vége szakadt egy 10 napja tartó, 7 százalékos gyarapodást hozó emelkedési szériának, amelyet az a spekuláció hajtott, hogy a kormányzat a jelenleginél szigorúbb szabályozás bevezetésével megválik a hitelválság miatt mentőövre szorult bankokban szerzett részesedésétől. A törvénytervezet vitája azonban megrekedt a szenátusban, s miután az egyeztetések zátonyra futottak, a bankpapírok is elvesztették hirtelen jött varázsukat, annak ellenére, hogy a hír Európában a pénzügyi részvények további emelkedését hozta.


Kiemelkedően gyengén muzsikált a Citigroup, több mint 5 százalékos árfolyam csökkenéssel az S&P 500 vesztese lett (továbbra is a legkeresettebb részvényként a Wall Street-en), de a DJIA legnagyobb veszteséget felhalmozó részvénye is egy bankpapír, a Bank of America részvénye volt, a maga 1,6 százalékos mínuszával. Az AIG részvényei 2,5 százalékkal kerültek lejjebb.


A távközlési cégek papírjai közül a Verizon és Sprint Nextel 0,4, illetve 2,7 százalékos veszteséget ért el, de az AT&T minimális mértékben tovább drágult.


A Dow ipari indexét az olajpapírok is lehúzták, a Chevron 0,4, az Exxon 0,6 százalékot veszített értékéből miután a nyersolaj jegyzése 81 dollárig csökkent  annak ellenére, hogy az EIA előrejelzése stabil keresletet vetített előre. A nap nyertese a General Electric lett, a maga 3,4 százalékos emelkedésével.


Míg a Microsoft 0,3 százalékkal drágult, a Yahoo, 1,3, a Google pedig 0,3 százalékkal értékelődött le pénteken.


A dollár mind az euróval, mind a jennel szemben gyengült azt követően, hogy a Reuters és a Michigani Egyetem közös felmérésében készített hangulatfelmérés a vártnál kedvezőtlenebb eredményt hozott. Ez meghatározta a kereskedés hangulatát, annak ellenére, hogy a washingtoni kereskedelmi minisztérium korábban közölt februári kiskeresedelmi makroszámai meglepetésszerű fellendülésről tanúskodtak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!