BUX
37279

Újra erőre kapott a forint

Jó napja volt kedden a forintnak.

Deák Bálint, 2013. január 15. kedd, 17:36

Jelentősen erősödött a forint árfolyam kedden, az euróval szemben 293,34-ig is süllyedt az értéke napközben. A nap végére azért 294,50-ig visszajött az árfolyam, de ez is szép teljesítmény a hétfőn még 298 közelében forgó árfolyam után. A jelentős erősödés hátterében egyértelműen a várható magyar eurókötvény kibocsátás áll - vélik egyöntetűen a szakértők. Az erről szóló híresztelés már önmagában okozhatta a jelentősebb forint erősödést, igaz ezt támogatta az is, hogy a nemzetközi hangulat sem romlott el.

Sőt, a frank esetében több mint egy éve nem látott szintre 1,24 fölé erősödött az euró. Ez azt jelentette, hogy a forinttal szemben is érezhetően gyengült az alpesi deviza, amelyért délután már csak 237,70 forintot kellett adni. A dollár egysége ugyanekkor 221 forintba került.

A forint esetében azonban még fordulatról korai lenne beszélni, egyelőre csak a gyors gyenegülés korrekciója zajlott le, így nem valószínű, hogy 290 alá mehet az árfolyam. Ugyanakkor amennyiben valóban megvalósul egy sikeres devizakötvény-kibocsátás, akkor komolyabb forinterősödés is jöhet.

A másodlagos állampapírpiacot általános hozamcsökkenés jellemezte. Bár a többség 1-9 bázispontos csökkenést mutatott, a hároméves lejárat - kilógva a sorból - 17 bázisponttal esett vissza. Így a hozamok 5,34 és 6,14 százalék között szóródtak.