Az elmúlt hetek amerikai gazdasági adatai a fellendülés folytatódását vetítik előre, ezzel szemben sokkal borúsabb a kép Európában, ahol a német bővülés dinamikája is jelentősen mérséklődött - mondta el a Quaestor legújabb Navigátor kiadványának bemutatóján Háda Bálint vezető elemző. A gyengülő gazdasági kilátásokra az ECB gyors válasszal, kamatcsökkentéssel reagált, emellett államkötvények vásárlásán keresztül próbálja folyamatosan leszorítani a hozamokat. Ezzel a tevékenységgel azonban a jegybank pénznyomtatással finanszírozná a pazarló államok költségvetési hiányát, ami nem lehet cél hosszabb távon.

A fenntarthatatlan szinteken tartózkodó olasz és spanyol kötvényhozamok és a sikertelen német kötvényaukció rámutatott, hogy a piaci szereplők türelme elfogyott, így az európai vezetőknek mindenképpen elő kell állni egy hiteles és átfogó javaslattal az eurozóna megmentése érdekében.

Újabb csúcsokon a bizalmatlanság

A kockázatkerülés tovább erősödött, a részvényindexek mellett a nyersanyagpiacokon is jelentős tőkekivonás történt, a biztonságot kereső hatalmas pénztömeg dollárba és amerikai államkötvényekbe áramlott. A Quaestor megítélése szerint az eurozóna felbomlása nem lehet a nemzetközi és az európai közösségnek sem érdeke, jóllehet a megoldáshoz vezető út komoly áldozatokkal jár, ugyanis az állami szuverenitás feladása válhat szükségszerűvé.

Befektetői szempontból reálhozamot jelenleg gyakorlatilag csak Latin-Amerikában lehet elérni a szakember szerint.

Svájcban az infláció egyelőre nem fenyeget és a munkanélküliség is visszafogottabb még, így a jegybank elvileg megteheti, hogy feljebb tolja az euró/svájci frank keresztárfolyamra megfogalmazott 1,20-as védendő szintet. Ám az SNB jelenlegi kommunikációja szerint valószínűbb, hogy egyelőre a negatív kamatkörnyezet kialakításával próbálná gyengíteni a frankot.

Amerika felülteljesíthet

A komoly bizonytalansági tényezők között a vállalati eredmények jelentették az üdítő kivételt, azonban intő jel, hogy a távolabbi negyedévek eredmény-várakozásai folyamatosan csökkentek. Az S&P 500 indexet alkotó vállalatok üzemi eredmény-hányada már a válság előtti szintek felett tartózkodik, azonban a nehéz gazdasági környezetben további hatékonyság-növelő beruházásokra kényszerülnek a társaságok, amelynek a technológiai szektor lehet az egyik fő nyertese.

Az Egyesült Államok kedvezőbb gazdasági növekedési kilátásai és vállalati eredményei, illetve az elhúzódó európai adósságválság miatt a tengerentúli részvényeket preferálja a Quaestor az öreg kontinens papírjaival szemben.Igaz, a munkanélküliség, az ingatlanpiac helyzete, illetve a a lakosság erején felüli költekezése óvatosságra intő jel lehet Háda szerint.

Bizonytalan hazai növekedés, magas adósságszint és kínlódó tőzsde

A német gazdasági lendület kifulladása a magyar növekedési kilátásokat is árnyalja. Az egyre súlyosbodó európai finanszírozási problémák mellett a hazai állampapír-piaci hozamok is megugrottak, a gyenge forint árfolyam az inflációs cél elérését is korlátozza. A kamatpálya jövőbeli alakulására több tényező hat, az eurozóna finanszírozási problémáira adott válaszok és a levegőben lógó IMF megállapodás is fontosak lehetnek.

Háda szerint nagy a bizonytalanság, az említett folyamatok kedvező alakulása mellett a novemberin túl még legalább egy 50 bázispontos kamatemelés szükségessé válhat január végéig. A 2012-es hiánylefaragás is a bevételi oldalra épül elsősorban, azonban a jogszabályi változások csúszása, az alacsonyabb forint árfolyam melletti tervezés is nehezítheti a hiánycélok tartását, a gyengébb növekedés mellett - hangsúlyozta a szakember.

A Quaestor egy hónapos időtávon 295, három hónap múlva 317, fél éves távlatban 330, míg 2012 végére 300 forintos euró-árfolyammal számol, míg a svájci frank esetében rendre 244, 264-264, illetve 231 forintos szinttel. A dollár ellenében három hónapos távlatban 254, míg fél év múlva 275-ös szintre számít a brókerház, a jegyzés 2012 végére térhet vissza a 222 forint közelébe.

A növekedésben idén ugyan segített a mezőgazdaság, ám ez jövőre nem szavatolt, a beruházások csökkenek, ráadásul a német gazdaság lassulása a magyar export szempontjából is aggodalomra adhat okot - mondta Háda.

A MOL lehet idehaza a nyerő

A borús nemzetközi befektetői hangulat és az ország-kockázat növekedése a hazai részvények mozgására is rányomta bélyegét. Az idei évet tekintve mindenképpen biztató jel a BUX korábban tapasztalt alulteljesítésének megszűnése, ami azonban továbbra is a forgalom visszaesésével párosul.

A hazai vezető részvények közül a technikai kép alapján a legjobban a Mol teljesíthet, amelynek fundamentumai is stabilnak tűnnek. A finomított termékek haszonkulcsában további csökkenés látszik, ám a Brent/Ural spread a negyedik negyedévben már javulhat. Szíria esetében nem az embargótól, inkább a partner fizetésképtelenségétől kell tartani. Az olajpapírra gyűjtés ajánlás mellett 20 500 forintos célárat fogalmazott meg a Quaestor.

Az OTP árfolyamát továbbra is döntően befolyásolhatják az európai adósságválsággal kapcsolatban érkező hírek, illetve az euró-forint árfolyama és a magyar ország kockázat megítélésének változásai. További tényező lehet, hogy a végtörlesztésekre képzett céltartalékok ronthatják az eredményt. A bankpapírra vétel ajánlás mellett 3800 forint a célára a brókercégnek.

A gyógyszergyártók közül úgy tűnik, újra a Richternek "áll a zászló" a Quaestor vezető elemzője szerint. Gyűjtés ajánlás mellett 39 815 forint a célár. Az Egis a hazai fejleményeket jobban megsínyli Háda szerint, ám a Richternél az idei akvizíciók hatása kezd majd beérni az év végére, 2012 elejére.

Recessziós hangulatban a nyersanyagpiac

A nyersanyagpiacon is érezteti hatását az eurozóna elhúzódó krízise és az ebből fakadó kockázatkerülő magatartás. A mezőgazdasági termékek és az ipari fémek piacát olyan erős pesszimizmus uralja, amelyre két éve nem volt példa. A határidős piacon a spekulatív vételi pozíciókat rohamléptekkel építették le a nyersanyagba fektető alapok.

Az iráni atomprogram körüli feszültség miatt a nyersolaj piacán látványos áremelkedés történt. A nemesfémek piaca hektikus volt, többen más eszközökön elkönyvelt veszteségek ellensúlyozására adtak el aranyat, ezüstöt, platinát.

Háda szerint a globális növekedési kilátások romlása és az európai recessziós félelmek erősödése nyomán nem kizárt, hogy a nyersanyagpiac alulteljesíti a részvény, illetve kötvénypiacot az elkövetkező negyedévben, ezért a réz, a búza, a kávé és a kakaó piacán inkább eladói pozíciót javasol. Az arany, ezüst, fűtőolaj és az ezüst piacán viszont inkább vételt javasol a szakember.

A kevésbé kockázatos devizák piaca lehet a nyerő

Bizalmi válságot élünk át, amelyben az egyik nap hangulatát gyakran felülírja a következőé. Az euró piacán Háda úgy véli, fennmarad a feszültség a következő negyedévben is. (Az amerikai határidős piacon történelmi csúcsokat közelítő euróra nyitott shortállomány leépítése viszont rövid távon gyengítheti a dollárt.)

Egy ilyen környezetben az amerikai, ausztrál, új-zélandi és kanadai dollárt vásárolását javasolja a Quaestor euróval és angol fonttal szemben. Az amerikai dollár a menedékdevizák között a legerősebb lehet, ezért a zöldhasút a svájci frankkal, a japán jennel és a szingapúri dollárral szemben is megvásárolnák.

Háda továbbra is úgy látja, hogy a politikusok kezében van a világgazdaság sorsa. Az év vége mozgalmasnak ígérkezik, a volatilitás tovább nőhet, ezért kerülnénk a túlzott kockázatvállalást. A befektetők olyannyira keresték a biztonságosnak tűnő befektetéseket, hogy még negatív reálhozam mellett is hajlandóak voltak befektetni. Pozíciót csak nagyon rövid időre érdemes tartani a piacon - hangsúlyozta a szakember.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!