Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Továbbra is az elmúlt hetekben megszilárdult sávon belül oldalaz a forint, ám míg reggel ennek a sávnak az alsó harmadában mozgott az euró jegyzése, koradélutánra a keresztárfolyam a felső harmadba került. A forint 0,3 százalékkal gyengült a tegnapi zárószintekhez képest, így az euróért 280,30 forintot kértek a bankközin. A zloty 0,2 százalékot gyengült reggel óta, a cseh korona előző napi záróértéke mentén oldalaz, igaz, a cseh deviza tegnap alulteljesítő volt a régiós piacon. Az euró kismértékben újra gyengült a dollárral szemben, a keresztárfolyam 0,1 százalékkal 1,2370-re emelkedett. A dollárért 226,70 forintot kérnek a devizapiacon, 0,4 százalékkal többet, mint csütörtökön. A svájci frank 204,50 forintra drágult. A svájci deviza eurójegyzése éves mélypontot ért el pénteken 1,3730 alatt. A svájci jegybank közölte: a deflációs fenyegetés enyhült az országban, így az eddig megszokottnál kevésbé figyel majd a frank felértékelődésére. A svájci monetáris testület tavaly ősz óta rendszeres intervenciókkal próbálta megakadályozni a frank túlzott erősödését az euróval szemben, ám mostanra a belső kereslet élénkülése elérhette azt a szintet, amikor már nem kell tartania a túlzottan alacsony inflációtól. A frank euróval - s így áttételesen a forinttal - szembeni térnyerése az intervenciók híján felgyorsulhat, amit az is jelez, hogy az euró/frank árfolyama éves mélypontra került pénteken, az SNB-nyilatkoztatot követő első napon. A svájci jegybank középtávon már kamatemelési kényszert emleget, mondván, ha túl hosszan a jelenlegi 0,25 százalék közelében tartja az irányadó rátát, úgy elszabadulhat az infláció. A központi bank növekedési előrejelzései is javultak, a korábbi 1,5 százalék helyett az idén már 2 százalékos GDP-növekedést várnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!