Újra kitáraznak a bennfentesek - megérkezett a friss jelentés

Jelentősen megugrott a bennfentes eladások száma a Wall Streeten. A jó hír, hogy ennek mértéke nem éri el a tavasszal tapasztalt szintet.
NAPI, 2011. november 8. kedd, 12:52
Fotó: Napi.hu

A múlt hét végére jelentősen megugrott a bennfentes eladások aránya a vételekhez képest az amerikai cégeknél - írja a Marketwatch. A Vickers Weekly Insiders Report adatai szerint az eladások aránya a vételekhez képest 3,79-re emelkedett, ami meghaladja a 2 és 2,5 közötti hosszútávon semleges helyzetnek mondható átlagot. A növekedés szembetűnő, hiszen október elején a piac lokális mélypontján a bennfentesek szüneteltették eladásaikat, sőt, a vásárlások száma mutatott jelentős növekedést, akkor az arány jelentősen az egyes érték alá csökkent, ami a felmérés történetét szemlélve sokszor jó vételi jelzésnek bizonyult a befektetők számára.

A jelentés készítői szerint a vállalati bennfentesek, a cégek vezető tisztségviselői, nagytulajdonosok részvénytranzakciói kiemelt jelentőséggel bírhatnak a cég további teljesítménye szempontjából, hiszen nekik vannak elsődleges információk az adott társaság  gazdálkodásának kilátásairól. Az, hogy az eladások száma rendszerint meghaladja a vételekét érthető, mivel a különböző részvényalapú javadalmazási rendszereken keresztül a bennfentesek általában természetes eladóként vannak jelen a részvénypiacon.

Mark Hulbert, a Makretwatch szakírója szerint a mostani magas arány az eladásokban a félig teli, félig üres pohár esetének tekinthető. Rossz jel, hogy a bennfentesek az október eleje óta tartó áremelkedést követően nagy ütemben szállnak ki részvényeikből a piacon. Jó jel viszont, hogy a mostani eladások aránya meg sem közelíti a tavaszi indexcsúcsok közelében tapasztalt elképesztően magas, 7 feletti értékeket.

A bennfentesek is tévedhetnek természetesen, mind eladásaik, mind vásárlásaik időzítését tekintve. 2008 nyarán például, néhány hónappal az összeomlás előtt például nagy arányú bennfentes vásárlások voltak tapasztalhatóak a Wall Streeten. Az akkor még csak háromnegyed év tartó medvepiacon sokan közülük már elég olcsónak ítélték meg cégük részvényét azok várt profitjához képest. Akik akkor kizárólag ezen mérőszám alapján vásárlásokba kezdtek a piacon, néhány hónap elteltével csúnyán megégethették magukat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK