BUX
40021

Újra lehet kereskedni a KEG papírjaival - az MNB feljelentést tett

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken visszaállította a KEG Nyrt. tőzsdei részvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó egy rendkívüli tájékoztatással eleget tett a korábbi jegybanki kötelezésnek, a tudomására jutott információk alapján ugyanakkor a jegybank feljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál - közölte az MNB pénteken.

MTI-Eco, 2016. március 18. péntek, 08:30

A közleményben felidézik, a jegybank a folyamatos piacmonitoring keretében észlelte, hogy a KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (KEG) március 10.-én késedelmesen tette közzé a könyvvizsgálójának személyében bekövetkezett változásra vonatkozó rendkívüli tájékoztatást. A vonatkozó jogszabályok értelmében a KEG-nek a könyvvizsgáló személyében bekövetkezett változás rövid indokolását is haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül közzé kellett volna tennie.

A  jegybank rendelkezésére álló dokumentumok alapján a könyvvizsgáló lemondásához súlyos, a könyvvizsgáló által feltételezett, a kibocsátó érdekkörébe tartozó jogszabálysértések vezettek, az MNB 2016. március 11-i határozatában a rendkívüli tájékoztatási kötelezettség alá eső információk haladéktalan, de legkésőbb egy munkanapon belüli közzétételére is kötelezte a KEG-et. Ezen túlmenően a jegybank a jogsértő állapot megszüntetéséig felfüggesztette a KEG részvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén. Az MNB 2016. február 25-én a tájékoztatási kötelezettséggel összefüggő jogszabálysértések miatt 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a társaságra.

A KEG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "T", technikai kategóriájában jegyzik, ahol azok a társaságok szerepelnek, amelyeknek nem volt még nyilvános részvényértékesítésük. A társaság cseppfolyós propán-bután gáz (LPG) tárolásával és forgalmazásával foglalkozik.