Újra lendületbe jöhet a forint?

A jegybank immár másodszor szánta rá magát komoly kamatvágásra, emiatt spekulánsok vérszemet kaphatnak, így nem kizárt, hogy a forint rövid távon ismét lendületbe jön. Túl alacsony kamatszint viszont számottevő forintgyengülést hozhat - derül ki a Raiffeisen elemzéséből.
NAPI Online, 2003. január 16. csütörtök, 17:52
Fotó:

A Raiffeisen Értékpapír elemzője, Török Zoltán szerint a jegybank újabb, 100 bázispontos kamatvágását követően az a nagy kérdés, hogy vajon véget ért-e a forint elleni spekulációs roham. A szakember úgy véli, nem zárható ki rövid időn belül (esetleg már holnap, vagy a jövő héten) egy újabb piaci lökés, ami
ismét a sáv szélére kényszeriti a forintot, illetve előbb intervencióra,
majd pedig további kamatcsökkentésre a jegybankot. Ez részben azzal
magyarázható, hogy a nominális kamatszint még mindig vonzó, részben
pedig azzal, hogy a piac akaratát sikerrel rá tudta kényszeríteni a
jegybankra, ezzel precedenst teremtve és önbizalmat adva a spekulánsoknak.
Amennyiben azonban a jegybanki kamat riasztóan alacsony szintre
mérséklődik, számottevő korrekcióra kell felkészülni mind a forint, mind
pedig az állampapírpiacon - fogalmaz az elemzés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK