BUX
38240

Újra nagyot veszíthet a Mol a hitelein

Enyhén pozitív folyamatokról tanúskodó gyorsjelentésre számítanak a várhatóan kedden jelentő Moltól az elemzők, a nettó eredmény soron mégis hatalmas romlást jósolnak.

Almás Andor, 2010. augusztus 16. hétfő, 13:14

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A tavalyi év második negyedévének 178,5 milliárdos nettó eredménye után a hét elemző várakozásából számolt - a várható céltartalékolást figyelembe vevő - konszenzus 39,3 milliárd forintos veszteséget mutat, ami hatalmas romlást jelent. A társaság tevékenységét közelről figyelő szakértők mégsem rohanták le eladási javaslataikkal a befektetőket, mivel az óriási veszteséget, ahogy már korábbi negyedévek során is megfigyelhető volt, a devizaárfolyamok változásának hitelekre gyakorolt hatása okozta. Az összehasonlítási időszakul szolgáló tavalyi második negyedévben az akkor a dollárral és euróval szemben is erősödő forint 103 milliárdos pénzügyi eredményt hozott a társaságnak. Most ugyanez fordítva játszódott le, így a Molnak feltételezhetőn ennél valamivel számszerűleg kisebb, 90 és 100 milliárd közötti veszteséget kellett a pénzügyi soron leírnia. Mindennek jelentős része azonban nem realizált veszteség, a forint erősödése ezt egyik negyedévről a másikra ellenkezőjére változtathatja, miközben a társaság üzleti eredményében kevésbé látható, de teljes egészében realizált profitot jelent.

A nettó eredményt torzító pénzügyi eredmény mellett egy másik, egyszeri tétel hathat zavarólag, a Molnak ugyanis a legtöbb elemző szerint nagy valószínűséggel 30 milliárdos céltartalékot kellett képeznie, mivel az Európai Bizottság június eleji határozata ekkora összeg (bányajáradék) visszafizetésére szólította fel. Az összeg a magyar államnak járna vissza jogosulatlan támogatás címén, amit ugyan a Mol valószínűleg vitathat, céltartalékolnia feltehetően mégis kell rá.

A nettó eredmény tehát csalóka, a várakozásaikat megfogalmazók erre fel is hívják a figyelmet és sokkal fontosabbnak tartják az üzleti eredmények összehasonlítását. Ezen a téren a társaság nem teljesített rosszul, a tíz várakozásból készült elemzői konszenzus 76 milliárd, illetve a céltartalékképzéssel is számoló elemzők várakozásai 46 milliárdos üzleti eredményt várnak. A kutatás-termelés üzletágnál 57 milliárdos üzleti eredményt prognosztizálnak - a céltartalékolás után ez persze 30 milliárddal kevesebb lehet -, ami jóval meghaladja a tavalyi év hasonló időszakának alig több mint 15 milliárdos eredményét. A feldolgozás-kereskedelemtől 12 milliárdos (a tavalyi 41,3 milliárd után ez romlást jelez, de akkor 36 milliárdot készletátértékelés jelentett, ez most sokkal kisebb lehet), a gázüzlettől 18, a petrolkémiától pedig 2 milliárdos profitot várnak átlagosan. A pozitív várakozásokat a lassan javuló finomítói árrések mellett a viszonylag jól alakuló, bár az elmúlt hetekben újra erősen szűkülő Brent-Ural árrés táplálhatja.

(A szerző rendelkezik Mol-részvényekkel)