Az ázsiai tőzsdéken kuszán alakultak az árfolyamok szerdán, miután a halvány exportadatok óvatosságra késztették az Európai Központi Bank (ECB) csütörtöki kamatdöntő ülésének üzenetére váró befektetőket - jelentette a Reuters. Az MSCI, az ászai-csendes-óceáni régió (kivéve Japánt) legátfogóbb indexe megjárta a negatív és a pozitív tartományt is, ami biztos jele annak, hogy a régiói börzéi nem találnak határozott csökkenő vagy emelkedő trendet.

Jellemző a bizonytalanságra, hogy miközben a kínai gazdaság viszonylagos gyengesége miatt a japán kivitel 2014 közepe óta a leglassúbb tempóban bővült, a szigetország befektetői elég lelkesen vásárolgattak. (A kivitel 0,6 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest az augusztusi 3,1 százalékos emelkedés után.) A vezető részvényindex, a Nikkel majdnem kétszázalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A háttérben a tőzsdei spekuláció finomságaira utaló körülmények állhatnak.

A japán részvénypiacon a Bank of Japan (BoJ) egymást követő monetáris enyhítéseinek köszönhetően olyan pénzbőség alakult ki, hogy a rossz hírek sem feltétlenül küldik lejtőre a részvényárakat - fejtegette Gavin Parry, a nevét viselő tanácsadó cég igazgatója. A piaci szereplők arra számítanak, hogy a BoJ hamarosan újabb pénzesővel árasztja el a piacot, ezért optimizmusukat nem tudta lerombolni a kedvezőtlen exportadat.

Kísért a nyár

Kínába azonban visszatért a bizonytalanság: a nyáron óriási zuhanást elszenvedő Shangahi Composite index négyszázalékos mínuszban is volt. Jellemző az ideges kereskedésre, hogy ezt megelőzően 3444 ponttal kéthavi csúcsra emelkedett. Az index számára továbbra is a 3500 pontos szint jelenti a legnagyobb akadályt - idézte a CNBC Bernard Aw, az IG piaci stratégájának véleményét.

Szerinte azok, akik a nyár előtti régi szép időkben az e fölötti szinteken vásároltak kínai részvényeket, azonnal eladásba kezdenek, amikor a mutató megközelíti ezt a magasságot. Úgy vélhetik, hogy így tudnak a legkisebb veszteséggel kiszállni részvényeikből.

Kína gyengélkedése lejtőre küldte a réz árát és ezzel párhuzamosan a jelentős nyersanyag-exportőr Ausztrália vezető tőzsdeindexét. Az olajárat elsősorban az amerikai készletekkel kapcsolatos spekulációk mozgatják. A piac arra számít, hogy ezek alá fogják támasztani a jelentős túlkínálatról szóló információkat. Az amerikai WTI szabvány 30 centtel gyengülve benézett a 46 dollár/hordós ár alá, a londoni Brent a 48 és fél dolláros szint körül tanyázik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!