Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciusban a rekordot jelentő 522,3 milliárd frankra nőtt az SNB devizatartaléka a februári 509,2 milliárd frankról. A Reuters beszámolója szerint a tartalék azóta kezdett gyarapodásba, hogy a jegybank idén január közepén a svájci frank árfolyamküszöbének eltörlésével sokkolta a devizapiacokat - e lépést követően az SNB azt jelezte, hogy a limit fenntartása csak januárban százmilliárd frankot vitt volna el. Összehasonlításul: az elmúlt évben az SNB 25,8 milliárd frankot fordított devizapiaci intervencióra.

Az SNB 2014-es éves jelentésében úgy fogalmazott: azért kényszerült a limit eltörlésére, mert a fenntartás egyre növekvő költségei minden szempontból felülmúlták az egész svájci gazdaság által élvezett potenciális hasznokat.

A figyelmet, hogy az SNB-nek - monetáris politikája részeként - továbbra is figyelnie kell a frank kurzusára, hogy csökkentse a deflációs nyomást - kommentálta a friss eseményeket a Morgan Stanley. (A Bloomberg adatai szerint márciusban a frank az euróhoz mérten - az ECB mennyiségi lazítási programja és a Görögországgal kapcsolatos aggodalmak miatt - több mint két százalékot erősödött.)

A befektetési bank megjegyezte: amennyiben a frank erősödne és az EUR/CHF 1,05 alá kerülne, az már újra aggodalmakat gerjeszthetne az SNB-nél: egy jócskán 1,05 alatti kurzus újabb svájci intervencióra adhatna okot. Akár az SNB retorikájából is kiolvasható az erre vonatkozó szándék: a jegybank továbbra is jelentősen túlértékeltnek tartja a frankot, az intézmény pedig kész arra, hogy szükség esetén beavatkozzon a devizapiacon. A befektetési bank elemzése szerint a pusztán az euróval szembeni intervenciónak nem volna sok praktikus haszna, egy devizakosár ellenében történő beavatkozásnak viszont több értelme volna. Igaz, az SNB a tartalékadatok alapján valószínűleg már hetek óta nem interveniált, azaz hagyta, hogy a piacok gyengítsék a frankot. Egy gyors frankfelértékelődés viszont újra a porondra hívhatná az SNB-t - vélik a Morgan Stanleynél.

A frankra nehezedő felértékelődési nyomás esetén az intervenciók újraindulására számítanak a Rabobankban is. Erre akár már ezen a héten sor kerülhet, ahogyan az ECB havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programjának végrehajtásával lejjebb csúszik az EUR/CHF keresztárfolyam. A Rabobank szakértője egy 50 milliárd frankos beavatkozást sem tart kizártnak, ami a rövid kötvényekre koncentrálhat. Ha ez nem volna elég, további kamatvágások is jöhetnek, a kereskedelmi bankok betéteire akár -1,5 százalékig csökkenhet a ráta. A kérdés az - vélik a Rabobankban -, hogy Svájc minden fegyvert bevet-e szükség esetén. Pánik esetén az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy az SNB a tőkemozgások valamiféle korlátozásáról intézkedik, hogy így akadályozza meg a további frankerősödést. Igaz, egy ilyen lépés példa nélküli volna, pláne Svájc esetében, illetve ez a forgatókönyv jelenleg meglehetősen távolinak tűnik a Rabobank szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!