BUX
39138

Újra támad a svájci frank

Rekordszintre emelkedett ma a svájci frank árfolyama az euróval szemben, s hogy forintban ez eddig nem éreztette hatását, az a magyar fizetőeszköz kegyelmi állapotának köszönhető.

NAPI, 2010. december 15. szerda, 11:48

A várható spanyol leminősítés hírére újra támadja korábbi történelmi maximumát ma a svájci frank árfolyama az euróval szemben, az euró/svájci frank keresztárfolyam a délelőtti kereskedés során 1,27606-on érte el minimumát.

A svájci fizetőeszköz ezzel fényes bizonyítékát adta annak, hogy erősödő trendje az euróval szemben változatlanul életben van, s egyelőre semmilyen trendfordító jelzés nem érkezett a keresztárfolyamban, ami megkérdőjelezné azt. Bár a korábbi mélypont technikailag gyenge támaszként funkcionál, azonban a devizapiaci folyamatokban a technikai elemzők szerint a trendek és trendcsatornák sokszor erősebbek a támasz-ellenállás zónáknál, s jelenleg a kurzus egy emelkedő (euró/svájci frank relációban csökkenő) csatornának a közepén tart. Így nem lenne meglepő, ha a következő időszakban az alpesi deviza akár újabb és újabb csúcsokat állítana be a közös európai fizetőeszközzel szemben.

A svájci frank forintárfolyama eközben csak szép lassan kúszik felfelé, ami a forint elmúlt hetekben bemutatott erősödésének köszönhető. Az euró forintárfolyama a 277 forint körül húzódó támaszszintek átvitele után éppen középtávú emelkedő trendvonalát teszteli, így a következő napok kritikusak lehetnek a svájci frank forintárfolyamában is.

Az egyik vezető New York-i devizapiaci elemzőcég már hetekkel ezelőtt felhívta a figyelmet, hogy nagyon gyanúsan az 1,2-vel kezdődő tartományba tart az euró/svájci frank kurzus, igaz, ők az ír helyzetben találták meg a fundamentális magyarázatot a várható ármozgásra.

Az igazi kérdés a következő időszakban az lehet a svájci frank forintárfolyamában, hogy meddig tarthat a forint elmúlt napokban mutatott ereje. A hazai devizát egyértelműen támogatja az MNB legutóbbi kamatemelése, s azok a várakozások, amelyek szerint a jegybank további kamatemeléseket is kész végrehajtani.

Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci szakértője szerint a következő időszakban nem várható jelentősebb forinterősödés, hiába néz be az euró kurzusa néha a 275 forintos szint alá. Ugyanakkor a piac az ünnepek közeledtével egyre illikvidebb, viszont a magasabb árfolyamok mellett rendre forintvételi megbízások érkeznek nagyobb szereplőktől, ami támogatást adhat az árfolyamnak.

Egy biztos az egyszerű matematika alapján: ha a forint ismét gyengülni kezdene az euróval szemben, s a svájci frank ereje megmarad, könnyen ismét rekord drága svájci frankot láthatunk. Forintban is.