Szeptemberben ötéves csúcsra emelkedett a hedge fundokba áramló tőke nagysága - írja az Eurekahedge adataira hivatkozva a CNBC.com. Ezzel a hedge fundok idei tőkebeáramlása elérte a 95,3 milliárd dollárt, a long/short részvény hedge fundok eszközállománya pedig szintén 2008 óta először meghaladta a 600 milliárd dollárt.

A hedge fundok meglehetősen keserves időszakot éltek át 2008-at követően, nettó eszközértékük csökkent, s a befektetők szinte folyamatosan vonták ki belőlük tőkéjüket, biztonságosabb befektetési formákat keresve. 2008 szeptemberében, a Lehman összeomlásakor az iparág egy hónap alatt összesen 79 milliárd dollárnyi tőkevesztést kellett elviseljen, ebből 44,5 milliárd dollárnyi a veszteségekből, 34,5 milliárd dollárnyi a tőkekivonásokból jött össze.

Most szeptemberben a hedge fundok által kezelt vagyon 4,2 milliárd dollárral 1,91 ezer milliárd dollárra nőtt, ez mindössze 2 százalékkal marad el a 2008 júniusi csúcstól.

Az iparágon belül természetesen meglehetősen eltérőek a teljesítmények, s szeptemberben a kezelt vagyon nyeresége elmaradt a részvénypiac hozamától. Míg az átlagos hedge fund ebben a hónapban 1,18 százalékos profitot ért el, addig az MSCI Worls Index 3,87 százalékot emelkedett - emlékeztet a CNBC.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!