A Reuters beszámolója szerint a kormány azért kezdeményezi a megbeszéléseket, hogy a részvényesi megállapodás céljai hatékonyabban valósuljanak meg főleg ami a horvát nemzeti energiastratégiára, az INA pénzügyi eredményeire és az INA horvát és délkelet-európai piaci részesedésére vonatkozik. A kormány véleménye szerint ugyanis ezek a célok nem teljesültek.

A Mol szóvivője jelezte, a magyar társaság kész a tárgyalásra a szorosabb együttműködésről. "A részvényesi megállapodásnak megfelelően és a kormánnyal való együttműködés eredményeként az INA teljesítménye és pénzügyi stabilitása jelentősen javult az elmúlt években. A társaság nemrég jelentett rekord profitot az első negyedévre vonatkozóan, amely már társaság harmadik egymást követő pozitív negyedéve" - hangsúlyozta Szollár Domokos, a Mol szóvivője.

"A Mol meggyőződése, hogy az eredeti megállapodás kifejezi a két fő részvényes eredeti szándékait de nyitott további megbeszélésekre" - tette hozzá.

A horvát kormányt a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter és a felügyelőbizottság elnöke fogja képviselni a tárgyalásokon.
A hírügynökség megjegyzi, hogy a Mol és a horvát kormány közötti viszony azután romlott meg, hogy a magyar olajtársaság decemberben ajánlatot tett a közkézen lévő INA részvényekre. A horvát pénzügyi felügyelet a múlt hónapban büntetőfeljelentést tett a Mol és tisztviselői ellen tisztességtelen árfolyam-befolyásolás vádjával.

A Mol az INA legnagyobb részvényese 47,46 százalékos részesedéssel, és mintegy 1,6 százalékra vonatkozó opcióval, míg a horvát kormány 44,84 százalékot birtokol.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!