A kibocsátásából származó pénzt a költségvetés finanszírozására fogják felhasználni. A kötvényeket az Euronext Dublin tőzsdén jegyezték.

A 10 éves eurókötvényeket elsősorban vagyonkezelési alapok (85 százalék), fedezeti alapok (7 százalék) és nyugdíj- és biztosítási alapok (6 százalék) jegyezték le, bankokhoz 2 százalékuk került - közölte a minisztérium.

A kötvények java részét brit (42 százalék), egyesült államokbeli (34 százalék) és európai uniós (19 százalék), illetve ázsiai és közel-keleti befektetők (5 százalék)vásárolták meg.

A kormány a múlt héten hozta nyilvánosságra a kibocsátást, amelynek kamata minden eddigi kibocsátásénál alacsonyabb, és részben a korábbi magasabb kamatozású  hitelek kiváltását szolgálja. Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy tavaly az ukrán külföldi hitelek átlagos kamatlába körülbelül évi 6,75 százalék volt. Szavai szerint az új kötvénykibocsátással napi két millió hrivnyát, azaz mintegy 23 millió forintot takarít meg a költségvetés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!