Ünnepi hangulatban Európa

A vezető nyugat-európai tőzsdék gyenge forgalomban vegyesen teljesítettek szerdán, összességében azonban a Lehman-csőd előtti szinteken áll a piac.
NAPI, 2010. december 22. szerda, 18:39
Fotó:

A londoni Footsie fél százalékot valamivel meghaladó mértékben emelkedett, azonban a kontinensen az eladók voltak többen: a frankfurti DAX 0,1, a párizsi CAC 40 index pedig 0,2 százalékkal süllyedt a keddi zárószint alá.

Ezzel együtt az összeurópai Stoxx 600 index újabb néhány tized százalékkal tudott erősíteni 281,79 pontig, ami 2008 szeptembere, a Lehman Brothers egész pénzügyi világot megrázó csődje előtt tapasztalt szint.

A forgalom az ünnepek közeledtének megfelelően szerényen alakult.

A hangulatot kedvezően befolyásolta az a kínai jelentés, miszerint az ázsiai óriás 4-5 milliárd euró értékben vásárolhat portugál állampapírokat, ezzel együtt az eurózóna adósságáválsága továbbra is rátelepszik a piacra.

Athénban például szerdán is tüntetéseket tartottak a megszorító intézkedések ellen, és a helyi részvénypiacon többnyire lefelé tartottak az árfolyamok.

Szintén inkább a vételi kedvet támogatta, hogy a harmadik negyedéves amerikai GDP-adat felülvizsgált verziója ugyan elmaradt az elemzői várakozásoktól, ám meghaladja az előzetesen közölt számokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK