Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtökön Budapesten tartott előadást a Franklin Templeton Investments alapkezelője, aki a részvényeket tömörítő Franklin European Small-Mid Cap Growth Fundot kezeli. Ed Lugo szerint a közeljövőben a befektetők egy része fokozatosan eltávolodik majd a kötvényektől, és kockázatosabb befektetések felé fordul, az európai részvénypiac pedig a következő másfél-két évben jó befektetési lehetőségeket tartogathat.

A Budapest Bank által szervezett rendezvényen Lugo elmondta: a Templeton mindenhol hosszútávú befektető, 5-10 évre előre gondolkodnak, ötéves időtávon legalább évi 10 százalékos hozamot várnak el egy befektetéstől. Ebből a szempontból szerinte jelenleg Európa az egyik legjobb terep a világ piacai közül. A kiválasztásnál elsődleges a vállalatok készpénztermelő képessége, a második a biztos mérleg, a harmadik lényeges szempont pedig az árazás. A portfóliómenedzser kiemelte, hogy büszkék arra, hogy az elmúlt években egyetlen vállalat sem ment csődbe, amibe befektettek.

Az utóbbi évek tapasztalataival kapcsolatban Ed Lugo kiemelte, hogy az eurózóna perifériás országaiban nagyon jó befektetéseket találtak, azzal, hogy a befektetők nagy része elmenekült ezekből az országokból, jó cégeket lehetett venni olcsón. Ezzel a nem szokványos befektetési politikával rendre felül tudták teljesíteni a benchmarkokat - mondta. Emellett szerinte fontos, hogy nem országokba, hanem cégekbe fektetnek, nem a makrogazdasági mutatókat, hanem az egyes vállalatokat veszik alaposan szemügyre. Fel vagyunk készülve a legrosszabbra, de azt gondoljuk, hogy az általunk kiválasztott cégek jobbak, mint az országok, ahol működnek. Az európai helyzet javulásával ezek a részvények komoly lehetőségeket tartogathatnak - mondta a Templeton szakembere.

Arra a kérdésre, miért nincs magyar és régiós befektetésük, Ed Lugo azt válaszolta, hogy legutóbb egy lengyel telekomcéget vettek szemügyre, azonban végül nem fektettek be, emellett kiemelte, hogy a Templeton a bécsi reptér egyik legnagyobb tulajdonosa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!