Az orosz pénzügyminisztérium azt közölte, hogy az exportvám 6,2 dollárral, tonnánként 94,1 dollárra csökken. Tavaly augusztusban az exportvám magasabb, 135,4 dollár volt.

Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül a kőolajexport vámját, amelyet az Urals típusú orosz nyersolaj világpiaci árának havi alakulásából kiindulva egy képlet alapján állapít meg. A július 14-én zárult egy hónapban az Urals hordónkénti átlagára 63,31 dollár volt, egy hónappal korábban pedig 66,66 dollár.

Az Urals minősége gyengébb az északi-tengeri Brenténél, magasabb a kéntartalma.

Az orosz olajárnak az is betett, hogy a legfontosabb Európába tartó vezetéken szennyezés történt, ami miatt le kellett állítani a szállítmányozást. Kártérítési pert terveznek emiatt az oroszok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!