Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A DJIA-30 index 0,29 százalékos, az S&P-500 index 0,38 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 0,46 százalékos emelkedéssel nyitott, a lendület nem sokkal a nyitást követően viszont alább hagyott. A nyitást követő órában a Nasdaq például már átcsúszott  a veszteséges zónába, a mutató 0,7 százalékos mínuszban állt kelet-európai idő szerint negyed négy körül. A DJIA és az S&P-500 lendülete is csökkent, de az indexeknek sikerült a nyereséges zónában maradni, előbbi 0,9, utóbbi 0,3 százalékkal emelkedett.

Az MTI szerint a piacok makrogazdasági mutatók közzétételére, valamint Jerome Powell Fed-elnök és Janet Yellen pénzügyminiszter szenátusi bizottság előtti beszámolójára várnak. A Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexeitől az amerikai gazdaság élénkülő teljesítményének az igazolását várják a tőzsdei befektetők.

Két napos beszámolójuk első napján, kedden a Fed-elnök és a pénzügyminiszter a képviselőház pénzügyi bizottságát tájékoztatta. Mindketten egyértelműen derűlátóan ítélték meg az amerikai gazdaság növekedési kilátásait, hangsúlyozva, hogy ehhez még további ösztönzőkre is szükség lesz. Beszédében a Fed elnöke el is kötelezte magát a növekedésösztönző monetáris politika folytatása mellett "mindaddig, amíg csak szükséges".
Powell megjegyezte ugyanakkor, hogy az infláció idei évre jelzett növekedését "egyszeri és kivételes" eseménynek kell tekinteni és megerősítette a két százalék körüli inflációs cél tartását. Leszögezte egyúttal, hogy nem látja veszélyben a pénzügyi stabilitást. Mindez elegendőnek bizonyult a kincstárjegyhozamok csökkenéséhez a tőkepiacon, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szerdán már indexemelkedéssel nyithasson a tőzsdei kereskedés.

A kincstárjegyek emelkedő hozama vonta ki ugyanis a befektetői tőkét a válság idején nagy árfolyamnyereségre szert tett technológiai részvényekből. Miközben a főként a hagyományos iparágakat követő DJIA index 4,8 százalékkal erősödött a hónap eleje óta, a technológiai ágazatokat bővebben képviselő S&P index 2,6 százalékkal erősödött, a Nasdaq Composite pedig mindössze 0,3 százalékkal.

A szerdai kezdés előtt a tőzsdén kívüli forgalomban a nagy technológiai cégek, a Facebook, az Alphabet, az Apple, a Microsoft és az amazon.com részvényei fél és egy százalék közötti mértékben erősödtek.

A Tesla vezére, Elon Musk bejelentette, hogy megkezdődött a Tesla autók értékesítése bitcoin ellenében az Egyesült Államokban és ez a lehetőség még az idén világszerte elérhetővé válik. A Tesla részvénye egy százalékkal emelkedett, a bitcoin árfolyama közel öt százalékkal ment fel.

Az olajárak emelkedése az energiaipari részvények árfolyamát segítette feljebb. Az Exxon Mobil, a Chevron Corp, az Occidental Petroleum és a Marathon Oil részvények másfél-három százalékkal erősödtek a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban.

A keddi hat százalékos eséssel elért egy havi mélypontról indultak emelkedésnek szerdán a világpiaci olajárak ellátási aggodalmak miatt. A Szuezi-csatornán keresztbe fordult és megfeneklett egy konténerhajó, ami megakasztotta a hajóforgalmat. A tengeri áruszállítási forgalomnak mintegy tíz százaléka halad át a Szuezi-csatornán, ezen belül a közel-keleti olajexportnak a nagy része.

Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára 3,14 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 62,70 dolláron, a WTI ára pedig 3,22 százalékkal ment fel 59,62 dollárra.

Az eurót 0,20 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1825 dolláron, az arany spot ára 0,27 százalékkal emelkedett unciánként 1731,64 dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!