Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha nem is drasztikusat, de kommunikációs szinten lépett tegnap az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, s szigorúbb hangnemre váltott. A befektetők most azt próbálják eltalálni, a változásnak milyen hatása lehet majd a különböző befektetési eszközök árára, mire lesz képes az amerikai gazdaság - és vele együtt a globális is -, ha elkezdik lekapcsolni a lélegeztető gépről, amelyen már oly régóta függ.

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának szerdai ülését követően jelezte, már novemberben elkezdhetik a havi kötvényvásárlások mennyiségének csökkentését, s a 18 szavazó tag fele szükségesnek tartotta, hogy az irányadó kamatok már 2022-ben emelkedni kezdjenek. Jerome Powell elnök sajtótájékoztatóján kiderült, a jegybanknak konkrét terve a havi 120 milliárd dollár értékű kötvényvásárlások ütemének havi 15 milliárd dollárral való csökkentése és jövő nyárra ezzel ki is futna a program. Ez utóbbi jelentős szerepet játszott abban, hogy az amerikai gazdaság túlélje a Covid-19-es járvány hatásait és az S&P 500-as index a 2020 márciusi mélyponthoz képest duplázza értékét - emlékeztet összefoglalójában a Reuters.

Elég sokan számítottak arra, hogy a központi bank már az év vége előtt elkezdi visszafogni mennyiségi lazítását. Azonban a befektetők körében mégiscsak sikerült egy kis aggodalmat kelteni, a kamatemelések bejelentése ugyanis felvetheti a kérdést, vajon a Fed tényleg kész lenne-e szigorítani akkor is, ha az amerikai gazdaság a jelenleginél gyengébb teljesítményt mutatna. Ha igen, az eléggé kedvezőtlenül érintheti a részvények és más kockázatosabb eszközök kilátásait.

Ezzel a mostani héja lépéssel a Fed valójában megkockáztatja a szigorítást egy lassabb növekedéssel jellemzett környezetben is - mondta Emily Roland, a John Hancock Investment Management vezető befektetési stratégája.

A kötvénypiacon az öt és 30 éves amerikai állampapírok hozama közti különbség a lépést követően 100 bázispont alá süllyedt. A laposodó hozamgörbe jellemzően vagy a gazdaságban uralkodó bizonytalanság növekedését, az enyhülő inflációs félelmeket, illetve a szigorodó monetáris feltételeket szokta jelezni. A kamatpiac egyértelműen szigorításként értékelte a Fed lépését. Egy héjább (értsd: szigorúbb) hangvételű Fedre mi már számítottunk, amikor év végére a jelenleginél magasabb kamatokat vártunk - írták a Bank of America elemzői.

Az irányadó kamatra vonatkozó határidős jegyzések árából az látszik, hogy az első igazi kamatemelést jelenleg 2023 januárjában várja a piac, ez most egy hónappal későbbi időpontot jelent a tegnapi bejelentés előtti állapothoz képest. Eközben viszont a dollár erősödött, ami egy szigorúbbá váló jegybank mellett el is várható. Ugyanakkor a dollár várható árfolyama nagyon sok mindent befolyásol, ami visszahathat az amerikai gazdaság állapotára.

Persze nem csak olyan befektetők vannak, akik azon aggódnak, érett-e már az amerikai gazdaság a jegybanki lélegeztetés lekapcsolására. Mark Freeman, a Socorro Asset Management szakértője például úgy vélte, a szigorúbb Fed-hangvétel egy erősebb amerikai gazdaságot tükröz. Ráadásul Powell hangsúlyozta: a mennyiségi lazítás csökkentésének teljesen mások a feltételei, mint a kamatemelésnek - tette hozzá a szakértő.

Rick Rieder, a világ legnagyobb kezelt vagyonával büszkélkedő BlackRock befektetési igazgatója ráadásul úgy vélte, jelenleg olyan nagy a kereslet az amerikai állampapírok iránt, hogy könnyen lehet, a piac meg sem érzi a Fed vásárlásainak visszafogását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!