Két év óta első ízben váltak pozitívvá a reálhozamok az Egyesült Államokban és ez komoly problémákat okozhat a részvénypiacon - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az amerikai 10 éves inflációkövető államkötvények (TIPS) hozama 2020 márciusa óta tegnap első ízben kapaszkodott nulla fölé. A piac általában ezt a hozamot használja reálhozamként, ez ugyanis a várt infláció mínusz az államkötvények nominális hozamaként szokott előállni.

A negatív reálhozamok azt jelentették e kötvény esetében, hogy a befektetők valójában buktak a 10 éves amerikai államkötvény vásárlásakor, ha az infláció a vártnak megfelelően alakult, a kötvény kifutásakor megkapott pénz és a kamatok ugyanis kevesebbet érnek a kifizetéskor, mint a vásárláskor értük kiadott összeg. A negatív reálhozamok az amerikai államkötvényeken a hüvelykujjszabály szerint kedvező a kockázatosabb eszközöknek, így a részvényeknek is, s kétségtelenül hozzájárultak ahhoz, hogy az S&P 500-as index 2000 márciusa óta megduplázta értékét.

A részvények árazásában az egyik legfontosabb mutatót, a részvények kockázati prémiumát befolyásolja a kockázatmentes államkötvények hozama. Ez a mutató elvileg azt jelzi, hogy az adott árazás és várt eredmények mellett a befektetők mekkora hozamot várnak el a részvényektől azért az extra kockázatért, amit tartásukkal bevállalnak az államkötvényekhez képest. Az elmúlt időszakban emelkedő hozamok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a mutató 2010 óta a legalacsonyabb szinten jár - mutattak rá a Truist Advisory Services elemzői.

Túl nagyra nőtt a techszektor

A magasabb kötvényhozamok rendszerint elsősorban a technológiai és egyéb nagy növekedési potenciállal rendelkező szektorok részvényeinek csökkenti. Ennek oka, hogy ezek árazásában az időben távolabbi várható készpénzáramlásoknak nagyobb a súlya, s ezek relatív vonzereje nagyobbat csökken az emelkedő alternatív hozamok mellett.

Ez persze az egész piacra nézve rossz hír. A BofA Global Research szerint ugyanis a technológiai és más növekedésorientált cégek S&P 500-as indexben betöltött nagy súlya miatt az index cégeitől várt osztalékokon belül soha nem látott nagy szerepe van az időben távolabbi osztalékoknak. Mostanra az 5 legnagyobb növekedési részvény súlya az indexben együttesen eléri a 22 százalékot.

Az elmúlt években a növekedési részvények és a reálhozamok közötti összefüggés erősebbé vált, mint valaha. 2018 óta a Russel 1000 Növekedési részvényindex és a Russel 1000 Érték részvényindex egymáshoz viszonyított teljesítménye és a 10 éves reálhozam közötti negatív korreláció 96 százalékos volt. Így az emelkedő reálhozamok most nagyobb akadályt jelentenek a részvényárfolyamoknak, mint a történelem során bármikor - mondta Ohsung Kwon, a befektetési bank részvénystratégája.

Ennyi még kibírható?

Ráadásul a részvények historikusan magas árazása további sérülékenységet jelenthet a piac számára. Bár az, hogy az S&P 500-as index év eleje óta korrigált egy kicsit, enyhített ezen a helyzeten, azonban az S&P 500-as index átlagos P/E mutatója még mindig 19 a várt eredményekkel számolva ami jóval meghaladja a hosszútávú, 15,5-ös átlagot.

Persze a pozitív tartományba mozduló reálhozamok nem jelentenek azonnali összeomlást a részvénypiacon. Az elmúlt 10 évben a reálhozam az idő többségében pozitív volt, s az AS&P 500-as indexnek ennek ellenére sikerült 100 százalékkal emelkednie. A JPMorgan elemzőinek becslése szerint a részvénypiac akár egy, a reálhozamokban bekövetkező 200 bázispontos emelkedést is kibír. Ők is úgy vélik, hogy ha tovább emelkednek a hozamok az problémát jelenthet a részvények árazásában, azonban attól, hogy a hozam a pozitív tartományba lépett még mindig a nulla közelében maradt, s ez az ami igazán számít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!