Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közép-európai idő szerint este háromnegyed nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,25 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,02 százalékos pluszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,04 százalékos emelkedést jelzett. A Standard & Poor's 500-as mutató és a Nasdaq Composite index szerény nyereség és veszteség között ingadozott.

A New York-i tőzsdén mérsékelten optimista hangulat uralkodott pénteken, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) egyik illetékesének kijelentései szinte biztossá tették az irányadó dollárkamat csökkentését a nyíltpiaci bizottság július végi ülésén. Emellett a negyedéves vállalati beszámolók is mozgatták az amerikai piacokon a tőzsdei árfolyamokat.

A hét utolsó kereskedési napján az iparvállalatok részvényei teljesítettek a legerősebben, jól szerepeltek a technológiai szektor papírjai is a Microsoft kedvező negyedéves eredményének folytán. Ezzel szemben az ingatlanszektor volt a nap vesztese. Gyengén teljesített az egészségügyi és a kommunikációs szolgáltató ágazat is.

A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatóját a Boeing 4,6 százalékos és a Caterpillar 2,2 százalékos nyeresége mellett a Microsoft és az IBM 1,2 százalékos árfolyam-emelkedése is felfelé húzta, gyengítette viszont egyebek mellett az American Express 2,7 százalékos mínusza, valamint a UnitedHealth Group 1,3 százalékos vesztesége.

A Nasdaq Composite mutatónak lökést adott a Tesla 1,8 százalékos emelkedése, valamint a Microsoft papírjának 1,2 százalékos erősödése is, ezzel szemben a Netflix 1,9 százalékos visszaesése lefelé húzta az indexet. A Microsoft annak köszönhetően állt jelentős nyereségben, hogy nyeresége több mint a kétszeresére nőtt a június végével záródott pénzügyi évben.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára a csütörtöki jelentős csökkenés után pénteken nem mutatott jelentős elmozdulást. Közép-európai idő szerint este háromnegyed nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 8 cent (0,14 százalék) mínusszal, 55,22 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 9 centes (0,15 százalék) emelkedéssel, 62,02 dollár volt.

Az arany unciánkénti ára 0,19 százalékkal, 2,65 dollárral 1425,45 dollárra csökkent.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1224 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1230 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!