Szerdán negatív hozam mellett bocsátott ki 30 éves lejáratú zérókupon kötvényeket Németország. Azaz olyan államkötvényeket bocsátottak ki, amelyek a 2050-es lejáratig egyáltalán nem fizetnek ki hozamot a befektetőknek, s a kibocsátási áruk magasabb annál, mint amennyit a befektetők végül visszakapnak majd a német államtól. A kötvények hozama mínusz 0,11 százalék lett évente.

A hírre Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben reagált, "Hol van ilyenkor a Federal Reserve?" kérdezte a politikus. Trump szerint az amerikai államadósság sokkal fontosabb a németnél, s számára érthetetlen, hogy miért kell az amerikai államadósságra kamatot fizetni, amikor a németre nem - írja a CNBC.com. A megjegyzéssel Trump valószínűleg fokozni kívánta azt a nyomást, amelyet eddig is igyekezett a Fed döntéshozóira gyakorolni az amerikai kamatszint további csökkentése érdekében. Erre természetesen jó oka van az elnöknek, hiszen érthető módon azt szeretné, ha az amerikai gazdaság jobban pörögne a jövőre esedékes választások előtt.

Ugyanakkor a portál összefoglalója szerint az elnök figyelmét minden bizonnyal elkerülte a tény, amely szerint a német kötvénykibocsátás valójában kudarc volt. Igaz ugyan, hogy a német államnak sikerült 869 millió eurónyi kötvényt értékesítenie, azonban az összes felkínált mennyiség 2 milliárd eurónyi volt.

Sok befektető érezhette azt, hogy ebből nem szabad vásárolnia, ez pedig kudarcnak tekinthető - mondta a portálnak nyilatkozva Peter Boockvar, a Bleakley Advisory Group vezető befektetési stratégája. Szerinte Trumpnak kellene egy pillantást vetnie az európai bankrendszerre és bankrészvényekre is ahhoz, hogy ne kívánja a német példát az Egyesült Államokba. Az Európai Központi Bank (ECB) éppen a már amúgy is negatív szinten lévő alapkamatot készül tovább csökkenteni, komoly gondot okozva ezzel az európai bankok nyereségtermelő képességének.

Ian Lyngern a BMO vezető amerikai kamatstratégája szerint is az, hogy nem volt a kínálatot elérő kereslet az aukción azt jelentette, hogy ez egy fedezetlen aukció volt, a német kormánynak kellett a fennmaradó mennyiséget megvennie. Andy Brenner, a National Alliance szakértője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban már akadt német aukció, ahol a kereslet nem érte el a kínálatot, azonban arányaiban ez volt a legrosszabb.

A megkérdezett szakértők zöme hosszabb távon inkább károsnak látja a negatív kamatok hatását. Boockvar szerint az hosszabb távon a bankrendszer válságához is vezethet Európában, miközben reálgazdasági előnyei erősen megkérdőjelezhetőek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!