Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán negatív hozam mellett bocsátott ki 30 éves lejáratú zérókupon kötvényeket Németország. Azaz olyan államkötvényeket bocsátottak ki, amelyek a 2050-es lejáratig egyáltalán nem fizetnek ki hozamot a befektetőknek, s a kibocsátási áruk magasabb annál, mint amennyit a befektetők végül visszakapnak majd a német államtól. A kötvények hozama mínusz 0,11 százalék lett évente.

A hírre Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben reagált, "Hol van ilyenkor a Federal Reserve?" kérdezte a politikus. Trump szerint az amerikai államadósság sokkal fontosabb a németnél, s számára érthetetlen, hogy miért kell az amerikai államadósságra kamatot fizetni, amikor a németre nem - írja a CNBC.com. A megjegyzéssel Trump valószínűleg fokozni kívánta azt a nyomást, amelyet eddig is igyekezett a Fed döntéshozóira gyakorolni az amerikai kamatszint további csökkentése érdekében. Erre természetesen jó oka van az elnöknek, hiszen érthető módon azt szeretné, ha az amerikai gazdaság jobban pörögne a jövőre esedékes választások előtt.

Ugyanakkor a portál összefoglalója szerint az elnök figyelmét minden bizonnyal elkerülte a tény, amely szerint a német kötvénykibocsátás valójában kudarc volt. Igaz ugyan, hogy a német államnak sikerült 869 millió eurónyi kötvényt értékesítenie, azonban az összes felkínált mennyiség 2 milliárd eurónyi volt.

Sok befektető érezhette azt, hogy ebből nem szabad vásárolnia, ez pedig kudarcnak tekinthető - mondta a portálnak nyilatkozva Peter Boockvar, a Bleakley Advisory Group vezető befektetési stratégája. Szerinte Trumpnak kellene egy pillantást vetnie az európai bankrendszerre és bankrészvényekre is ahhoz, hogy ne kívánja a német példát az Egyesült Államokba. Az Európai Központi Bank (ECB) éppen a már amúgy is negatív szinten lévő alapkamatot készül tovább csökkenteni, komoly gondot okozva ezzel az európai bankok nyereségtermelő képességének.

Ian Lyngern a BMO vezető amerikai kamatstratégája szerint is az, hogy nem volt a kínálatot elérő kereslet az aukción azt jelentette, hogy ez egy fedezetlen aukció volt, a német kormánynak kellett a fennmaradó mennyiséget megvennie. Andy Brenner, a National Alliance szakértője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban már akadt német aukció, ahol a kereslet nem érte el a kínálatot, azonban arányaiban ez volt a legrosszabb.

A megkérdezett szakértők zöme hosszabb távon inkább károsnak látja a negatív kamatok hatását. Boockvar szerint az hosszabb távon a bankrendszer válságához is vezethet Európában, miközben reálgazdasági előnyei erősen megkérdőjelezhetőek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!