Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év elején elindult áresés az amerikai tőzsdéken január elejétől június közepéig tartott, ez alatt az időszak alatt az S&P 500-as részvényindex 4800 pont feletti csúcsától 3635 pontig csökkent. Az esés kielégítette a Wall Street-i szlengben medvepiacnak nevezett jelenség mértékét, mivel meghaladta a 20 százalékot.

A június közepéig tartó esést követően a piac padlót fogni látszott és egy jó hónap sávozó mozgás után, július végére felfelé tört ki, és 4300 pontig emelkedett. A közel 20 százalékos drágulás olyan mértékű volt, hogy több, az elsődleges piaci trendeket jelző technikai mutató is új ciklikus bikapiac megindulására engedett következtetni az amerikai részvénypiacon. Az S&P 500-as részvényindex, akárcsak a technológiai részvényekkel telerakott Nasdaq 100-as és Nasdaq Composite index áttörte korábbi, június elején beállított lokális csúcsát és szignifikánsan magasabb szintre emelkedett. Ez a csúcsok  és mélypontok elemzésén alapuló trendvizsgálat szempontjából azt jelentette, hogy az addigi csökkenő trend véget ért és új, emelkedő trend született.

Az S&P 500-as részvényindex hosszútávú oszcillátorai, mint például a 30 napos RSI mutató "mega túlvett" tartományban lendült. Ez elvileg olyan mértékű pozitív hangulati fordulatot jelezhet a piacon, amely szükséges egy elsődleges pozitív trendforduló végrehajtásához Martin Pring neves technikai elemző szerint (Technical Analysis Explained, Martin Pring).

Kifulladt a rally

Az emelkedés augusztus közepére kifulladt és az árfolyamok azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan esnek. A piaci kommentárok szerint ennek oka az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, amely a korábban vártnál agresszívabb szigorítási pályát vetített előre és ezzel jelentősen megnőtt a veszélye az amerikai és a globális gazdaság recesszióba süllyedésének. A helyzetet tovább rombolta az európai energetikai válságról érkező kedvezőtlen hírek, illetve a frissen beiktatott brit kormányfő által meghirdetett, meglehetősen trehányan összeállítottnak tűnő új gazdaságpolitika bejelentés is.

Az S&P 500-as index az augusztus közepétől szeptember végéig lezajlott áresés folyamán visszaesett június közepi szintjére. Ugyanakkor ezen az árfolyamon egyelőre nem adott jelzést arról, hogy valóban és egyértelműen annullálta volna a korábbi pozitív jelzéseket. Erről akkor lehetne beszélni, ha a június közepi, illetve július közepi mélypontja alá esne szignifikánsan az index, és ezzel új, mélyebb mélypontot produkálna. Előbbi érték 3637 pontra, az utóbbi 3721 pontra esik. Szigorúan véve ha ez utóbbi érték alá esne, a normál kereskedés folyamán az index értéke 3 százalékkal és alatta zárna, akkor technikailag megerősítést nyerne a feltételezés, hogy az év eleje óta tartó ciklikus lejtmenetnek még nincs vége az amerikai tőzsdéken és további, akár masszív áresés is következhetne. Amíg azonban erre nem kerül sor, addig van remény arra, hogy az árfolyamokban már az összes lehetséges negatív forgatókönyv árazásra került és az irány innen felfelé tart.

Most dől el a végső irány

Ez utóbbi esetén az történt, hogy a piac egy úgynevezett dupla aljat rajzol, azaz egy mélypontot követően emelkedik, de a további emelkedés előtt visszaesik a korábbi mélypontja közelébe. Azonban az ilyen dupla aljakkal a legnagyobb probléma, hogy leginkább akkor lehet őket azonosítani, amikor az alakzat már rég kirajzolódott (Technical Analysis of Stock Trends, Edwards, Maguee, Basetti). Ráadásul az ilyen trendfordító alakzatok sokkal ritkábban alakulnak ki ahhoz képest, mint amilyen gyakran a befektetők számítanak rájuk. Az 1968-1971-es amerikai medvepiac ért egyébként például ilyen alakzattal véget.

Ha folytatódna az év eleje óta tartó medvepiac, akkor az nagyon csúnya véget is érhetne, legalábbis a történelmi példák alapján. A 2007-2009-es globális pénzügyi válság idején például a vezető amerikai részvényindexek a mostanihoz kísértetiesen hasonló pályát írtak le ennyi idő alatt, azonban akkor a 2008 első felében bemutatott lejtmenet csak bemelegítő volt a későbbi zuhanásokhoz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!