A Federal Reserve (Fed) a héten nem változtatott a kamatokon, és a tájékoztatás szerint erre egészen addig nem is kerül sor, amíg az infláció "egy ideig meg nem haladja a 2 százalékot". Így Jerome Powell, a Fed elnöke szerint akár 2023-ig is kivárhatnak a kamatemeléssel.

Véleményem szerint a 2021-ben várható jelentős amerikai gazdasági fellendülés, és az azzal párhuzamosan megugró infláció miatt, a Fed kénytelen lesz előbbre hozni a kamatemelési ciklust, és akár már az idei év vége felé elindítani azt - írta Rotyis József, a globális kötvénypiaci befektetésekkel foglalkozó SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára.

A legkorábban az év végén várható kamatemelkedés pedig jó befektetési lehetőségeket teremt a kötvénypiacokon, ahol a magasabb kockázatú, fix kamatozású amerikai vállalati kötvények akár 2 számjegyű hozamot is kínálhatnak idén. Mindezt arra alapozza, hogy az utolsó kamatemelési ciklus előtt a magasabb kockázatú vállalati kötvények eredményezték a legnagyobb árfolyamnyereséget, és ez jó eséllyel így alakulhat 2021-ben is.

Ezek közé tartozik például a Ford 2030-ban lejáró, 9,3 százalékos kamatozású kötvénye, vagy a US Steel acélgyártó 2025-ben lejáró, 6,875 százalékos kamatozású papírja is. Utóbbi cég azért is vonzó befektetés, mert a várható konjunktúra az acélipar teljesítményére is kedvező hatással lesz.

Az olajár növekedése miatt jó opció lehet többek között a mexikói állami olajvállalat, a Pemex 2030-ban lejáró, 6,84 százalékos kamatozású dollárkötvénye. Ugyancsak vonzó befektetés az olajiparban a brazil állam többségi tulajdonában lévő Petrobras olajtársaság 2044-ben lejáró, 7,25 százalékos kamatozású dolláros papírja is.

A tartósan magasabb olajárak az alternatívenergia-termeléssel és a zöld fejlesztések finanszírozásával foglalkozó vállalatok kötvénypiacát is élénkíthetik, és növelhetik e papírok árfolyamát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!