Ütik a bankokat a ciprusi pánik miatt

Jelentős visszaeséssel kezdtek hétfő reggel a vezető nyugat-európai részvényindexek, a zuhanást a pénzügyi szektor vezeti miután Cipruson egyszeri illetéket vetettek ki minden bankbetétre.
Beke Károly, 2013. március 18. hétfő, 10:26
Fotó: Napi.hu

Hétfő reggel 7954 pontig esett vissza a frankfurti tőzsde DAX indexe, ez 1,1 százalékkal volt alacsonyabb a múlt pénteki záróértéknél. A londoni tőzsdén az FTSE index 0,9 százalékot veszített értékéből, míg a francia CAC-40 1,15 százalékot bukott a nyitás után. Az eurózóna perifériáján ennél is rosszabbul állnak a mutatók, hiszen az olasz FTSE MIB és a spanyol IBEX egyaránt 2,1 százalékos eséssel kezdett.

A hangulatromlás oka, hogy az Európai Unió politikusai szombat hajnalra megállapodtak arról, hogy 10 milliárd eurós mentőcsomagot nyújtanak Ciprusnak, cserébe viszont a szigetország megemeli a társasági adót és egyszeri illetéket vet ki a bankbetétekre. Különösen utóbbi intézkedés fájó, hiszen eddig a kisbefektetők pénze sérthetetlen volt az európai válságkezelés során. A hírre szombaton megrohanták a bankfiókokat Cipruson, az ország parlamentje hétfőn magyar idő szerint délután szavazhat az intézkedésekről.

A hétfői nap vesztese egyértelműen a pénzügyi szektor, sokan arra számítanak, hogy a ciprusi példa miatt több perifériás országban is bankpánik indulhat be. Az olasz UniCredit 5 százalékos bukásához a félelmek mellett a reggel közölt gyenge eredmény is hozzájárult. A francia Societé Generale 4,5 százalékkal zuhant a nyitás után. A legnagyobb nyertes egyelőre a Marks & Spencer, mely 7 százalékkal ugrott feljebb arra a hírre, hogy egy katari vagyonalap állítólag részesedést venne a brit kiskereskedelmi láncban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.03.18 12:41

."..ciprusi gazdaság legmeghatározóbb eleme a szolgáltató szektor, ez adja a GDP háromnegyedét. Ezen belül főként az idegenforgalom és a pénzügyi szektor számottevő. A szigetre évente több mint kétmillió turista látogat, azaz a lakosság közel háromszorosa. A pénzügyi szektor fő vonzerejét az off-shore vállalati tevékenység adja: közel ötvenezer bejegyzett off-shore cég létezik az országban...."


..kár a vita ,....egy speciális ország...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.03.18 12:04

@Zolko_123: Ciprusban:
- 15% az ÁFA
- 15% az alsó SZJA-kulcs, de van 30% is.
- 10% a társasági adó.

Mitől unortodox ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2013.03.18 11:36

Ilyenre még Matolcsy sem gondolt. Nemsokára az Eurozóna még un-ortodoxabb lesz mint Orbánisztán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html