BUX
39138

Ütötték a forintot, a jövő hét sem lesz könnyű

A nap folyamán 250,50 forinton tetőzött a svájci frank. A jövő héten a kormányzati bejelentéseken is múlik a forint pozíciója.

NAPI, 2011. szeptember 2. péntek, 17:09

A csalódást keltő amerikai munkaerőpiaci adat után 276,40 forintig szaladt fel az euró jegyzése a bankközi devizapiacon. Az euró/zloty a 4,20-as, az euró/dollár az 1,42-es, az euró/svájci frank pedig az 1,10-es szintet tesztelte, a frank forintjegyzése pedig 250,50-en tetőzött - tájékoztatott Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője.

Hozzátette: délutánra a New York-i tőzsdeindexek esése dacára lenyugodtak a kedélyek, így háromnegyed öt tájban az euró 275,70, a dollár 194, a svájci frank 247,80 forinton állt, illetve az euró egysége 1,4210 dollárt ért. A forint többé-kevésbé együtt mozgott a zlotyval és a cseh koronával, miközben a lej viszonylag jól tartotta magát.

A befektetőket igencsak nyugtalanították azok a később cáfolt híresztelések, amelyek szerint Görögországban abbamaradt a hitelező trojkával való tárgyalás. A franknak az ilyenkor szokásos menedékkeresés mellett az is lendületet adott, hogy az egyik svájci nagybank frank ellenében nagy dollár- és euróeladásokkal lépett piacra. Értesülések szerint 1,2 milliárd dollárt adott el, ami jelentős tételnek számít - mondta Ötvös Mihály, a CIB senior deviza üzletkötője.

Ruzsonyi szerint amennyiben jövő szerdán a kormány meggyőző tervekkel áll elő arról, hogy miként akarja teljesíteni a hiánycélt, a forint erősödéssel reagálhat. Ehhez persze az is kell, hogy a nemzetközi piacokon ne alakuljon ki olyan rossz hangulat, amelyben nem hatnak érdemben a pozitív hazai hírek.