Ismét meglepte az elemzőket a Richter Gedeon Nyrt. harmadik negyedéves gyorsjelentése, a társaság az idei évre tervezett profit 90 százalékát, 44,4 milliárd forintot produkálta 2015 első 9 hónapjában. Nagy siker a cariprazine FDA engedélye, ez az első magyar gyógyszerkészítmény, amelynek forgalomba hozatalát engedélyezi az amerikai gyógyszerhatóság. Ennek mérföldkő bevétele szeptember végen folyt be - az összeg konkréten ugyan nem derült ki a jelentésből, de a számokon alaposan meglátszik.

Bogsch Erik vezérigazgató mai sajtótájékoztatóján látható elégedettséggel ismertette a számokat. Az árbevételen belül jelentős átrendeződés zajlik. Ukrajna tavaly még a forgalom 6 százalékát adta, idén már csak 2 százalékot. Kína aránya viszont 4-ről 6 százalékra ugrott. Az EU nyugati fele már a forgalom 14 százalékát hozza, Oroszország 23 százalékos aránya alig változott, itt rubelben 31 százalékkal nőttek az eladások. A lengyel növekedés kizárólag az influenzajárványnak tulajdonítható.

Csökkent az értékesítési és marketing költségek, valamint a k+f aránya, viszont az 52 milliárdos üzemi eredmény az árbevétel 18 százalékára rúg. A pénzügyi veszteségek a rubel idei egyharmados gyengülése miatt nőttek, utóbbi hatás csak a harmadik negyedévben 13 milliárddal csökkentette az eredményt. Pozitív volt viszont a dollár és a jüan felértékelődése a forinthoz képest.

Bogsch kiemelte, hogy a növekedés fő pillére továbbra is Kína, az EU nyugati fele, illetve az új bevezetések. A magyar piacról az a jó hír, hogy nincs hír, nem változott a szabályozás.

Dübörög a kínai piac

A kínai vegyes vállalat már 90 százalékban a Richter tulajdonában van, 227 orvoslátogatóval. A kínai eladások kilenc hónap alatt 52 millió euróra rúgtak, bár ebben némi előszállítás is szerepet játszik. A Richter fókusza mind jobban eltolódik a nőgyógyászat irányába, ez mar a forgalom 38 százalékát adja (288 millió eurót) és e termékek több mint harmada az EU nyugati felébe irányul.

A számok fényében a vezérigazgató jelezte, kisebb mértékben változnak az idei évre vonatkozó forgalom-előrejelzések, az EU keleti felében a forgalom visszaesése 5-10 százalék lehet. Az orosz forgalom 16-17 milliárd körül alakul, kicsit több, mint amit az év elején vártunk - közölte Bogsch. Ukrajnában 25 millió dolláros bevételt, a tavalyinál 60 százalékkal kevesebbet várnak. Az USA-ban továbbra is 5-10 százalékos visszaesésre számítanak dollárban. Kínában éves szinten 55 millió eurót várunk, szemben a tavalyi 44 millióval - mondta Bogsch Erik (ez elég konzervatív előrejelzésnek tűnik az eddigi 52 millió fényben... - a szerk.)

A magyar növekedés változatlanul 5 százalék alatti, Lengyelországban 5 százalékos lehet a bővülés. Az EU 15 régi országában10 százalékos lehet a bővülés.

Az Esmya idén 47, a Grünenthaltól vett cikkek 50 millió eurót hozhatnak, ezzel számoltak korábban is. A teljes árbevétel euróban a tavalyi szinten alakulhat, talán minimálisan afelett.

A vezérigazgató arra figyelmeztetett, hogy ha kivesszük a 20 millió dollárt meghaladó mérföldkő bevétel egyszeri hatását, az üzemi eredmény hányad változatlanul 14 százalék körül alakul idén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!