Üzemi szinten már látványos a javulás, az operatív eredmény 1,235 milliárd forintra nőtt az egy évvel azelőtti 890 millióról. Érzékelhetően javult a DEG német fejlesztési bank belépésével a társaság tőkeellátottsága is, a pénzügyi veszteség 140 millió forintra csökkent a korábbi 533 millió forintról. (A negyedik negyedév veszteséget hozott, azonban a szezonális hatásokra már idejekorán figyelmeztette a befektetőket a társaság vezetése.) A Globus láthatóan sikeresen integrálta a Csabai Konzervgyárat, a csoport árbevétele 27,3 milliárd forintra ugrott a 2000-es 19,2 milliárdról. Ezt a javulást ugyanakkor önmagában nem eredményezhette csak a Csabai konszolidálása, hiszen a NAPI Gazdaság korábbi információi szerint a békéscsabai cég az átvétel előtt éves szinten már csak 4 milliárdos árbevétellel dolgozott. A hazai értékesítés 38 százalékos növekedésénél dinamikusabban bővültek az exporteladások, a 9,77 milliárd forintos külföldi forgalom másfélszerese a korábbinak. Jéhn József, a Globus alelnöke a NAPI Online-nak elmondta, a csoport exportjának kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a külföldi eladások már mintegy felét teszi ki az EU-ba irányuló értékesítés. A csoport egyébként ezúttal is bőkezű az osztalék szempontjából, a tavalyi 200 forint után idén már 225 forint kifizetését javasolja majd az igazgatóság. A Globus iránt az elmúlt időszakban egyébként intenzíven érdeklődnek a pénzügyi befektetők, a Berenberg Bank magyar alapja után immár a Templeton is nagyrészvényessé vált, a jelentés szerint jelenleg 10 százalékos részesedésük van a konzervipari csoportban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!