A JPMorgan elemzői külön indexet hoztak létre annak mérésére, hogy mekkora kilengéseket okoznak a tőkepiacokon Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetei - írja a Bloomberg. Az indexet az elnök két évvel ezelőtti Twitter üzenetében szereplő, azóta is megfejthetetlen s az interneten ezért számos tréfa forrásává vált "covfefe" szó alapján Volfefe Inexnek keresztelték el a befektetési bank munkatársai.

Az index készítői abból indultak ki, hogy Trump üzeneteinek statisztikailag kimutatható hatásai vannak az amerikai állampapírok hozamára. A piacmozgató elnöki Twitter-üzenetek száma jelentősen megszaporodott az elmúlt hónapokban. Ezek jellemzően olyan szövegek voltak, amelyek tartalmazták a Kína, a milliárd, a termék, a demokrata és az óriási szavakat, azaz ha valamelyik tweetben a fenti kifejezések valamelyike szerepelt, akkor annak nagyobb valószínűséggel volt piacmozgató hatása - írták a bank elemzői.

A kereskedelmi és monetáris politika egyre erősebben a közigazgatás figyelmének középpontjába kerül, s minden, az egyszerű érzelmiektől kezdve a formális politikai megnyilvánulásokig azonnal globálisan elterjed, köszönhetően a szociális médiaplatformoknak. Ennek hatására a befektetési eszközök széles skálájának árfolyam-alakulása, az egyedi részvényektől a makrogazdasághoz kötött termékekig a vezérlő tábornok Twitter üzenetitől függ - írták a JPMorgan elemzői.

Számításaik szerint az amerikai elnök 2016 eleje óta naponta átlagosan 10 üzentet írt a Twitteren, s 2017 beiktatása óta összesen tízezer üzenetet hozott létre. Az üzenetírások gyakorisága 2018 végén vett újabb lendületet, az elmúlt négy év legtöbb üzenetének nagy része az elmúlt hónapokban keletkezett.

A befektetési bank elemzői az amerikai állampapírok hozamát vizsgálták meg 5 perccel az elnök tweetjei utrán, s az index azt mutatja, hogy egyes üzeneteknél mekkora a valószínűsége a piacmozgató hatásnak. Megállapításaik szerint a Volfefe Index az amerikai kamatderivatívák volatilitásának egy jelentős részét megmagyarázza. Az elemzés szerint az üzeneteknek nagyobb hatása van az amerikai hozamgörbe rövidebb végén, a két- és ötéves lejáratok sokkal jobban érintettek, mint a tízévesek.

Nem a JP Morgané az első Wall Street-i elemzőcsapat, aki az elnök üzenetírási mániája és a piaci tőkepiacok közötti összefüggést vizsgálta. a Bank of America Merrill Lynch szakértői például arra jutottak, hogy azokon a napokon, amikor Twitter-üzenet érkezik Trumptól, a tőzsde átlagosan 9 bázispontot esik, míg az üzenetmentes napokon átlagban az emelkedés a jellemző.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!