Vágtázott Nyugat-Európa

Régen látott optimizmus lett úrrá a befektetőkön kedden.
NAPI Online, 2008. március 18. kedd, 18:21
Fotó:

A piacokat egyrészt a Lehman Brothers és a Goldman Sachs vártnál szerényebb profitzuhanása, másrészt az agresszív, legalább 75 bázispontos Fed-kamatvágási remények lelkesítették fel.

Az amerikai makromutatók - az összességében gyenge ingatlanpiaci adatsor és a termelői árszínvonal magindexének meglódulása - nem sok vizet zavartak. Amíg zárásra a vezető nyugat-európai részvényindexek 3,5 százalék körüli többletet hoztak össze, addig a tengerentúli mutatók a kereskedés félidejében nagyjából 2,5 százalékos plusznál tartottak.

Európában az elmúlt időszakban alaposan elpáholt bankrészvények vezették az emelkedést: a svájci UBS több mint 14 százalékos ugrást produkált, de a brit HSBC-nek is 7 százalék feletti emelkedés jutott. A párizsi CAC-40 komponensei között a pénzügyi szektor vitte el a pálmát: a Crédit Agricole ázsiója több mint 9 százalékkal emelkedett, a BNP Paribas tulajdonosai közel 8, a Société Générale és az Axa részvényesei pedig több mint 6 százalékos erősödésnek örülhettek. Frankfurtban a DAX harmincas kosarát tekintve viszont a Volkswagen lett a nap nyertese, 7 százalékot meghaladó drágulással, miközben a Metro nagykereskedelmi lánc részvényei nehéz kőként zuhantak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK