BUX
38864

Vajon okoznak-e meglepetést Matolcsyék?

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, az elemzők arra számítanak, hogy a testület változatlanul hagyja a tavaly május óta 0,90 százalékon lévő alapkamatot.

Dzindzisz Sztefan, 2017. július 18. kedd, 07:24

A legutóbbi, ez év június 20-i kamatdöntő ülésen a monetáris tanács nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén, és megállapította, hogy a külső környezet változása miatt nőttek a lefelé mutató inflációs kockázatok.

Az akkor publikált, legfrissebb inflációs jelentésében az MNB mérsékelte is az idei és jövő évi várható infláció ütemét, a laza monetáris kondíciók fenntartása érdekében pedig a tanács lejjebb szorította a három hónapos jegybanki betétállomány felső korlátját. (Újabb háromszázmillióért vettek autót Matolcsyék.)

A monetáris tanács előrejelzése szerint a 3 százalékos inflációs cél fenntartható elérése az eddig vártnál fél évvel később, 2019 elejétől várható, egyebek mellett az újonnan bejelentett áfa-csökkentések miatt - írja az MTI.

A kamatdöntést követően kiadott közleményben a testület ismét jelezte, hogy amennyiben az infláció tartósan elmarad a céltól, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközökkel.