Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A tavalyi évhez viszonyítva 9 százalékkal 35,1 milliárd forintra csökkent a Fotex csoport első kilenc havi árbevétele. Habár országos szinten a kiskereskedelmi forgalom volumene az időszakban átlagosan 8,4 százalékkal emelkedett, a Fotex kiskereskedelmi forgalmának 6,5 százalékos csökkenésével volt kénytelen szembesülni. A szűkülés részben tudatos visszavonulás eredménye, amelynek során a kevésbé rentábilis egységeket bezárták, másrészt viszont kiskereskedelmi hálózatok bővüléséből adódó forgalomszétterülés következménye. A Fotex-boltok közül a fotó-, a zenei, a műszaki, a lakásfelszerelési, a bútor- és a kozmetikai üzletek teljesítettek az egy évvel korábbinál gyengébben, a forgalom növelése csak az optikai, a ruházati és a papírboltoknak - és kiemelkedő mértékben - az internetes áruháznak sikerült. (A csoportot a legérzékenyebben a Keravill romló teljesítménye érintette, a műszakiáruház-lánc forgalma 15,3 százalékkal 1,6 milliárd forinttal zuhant.) Az árbevétel legjelentősebb visszaesésével a nagykereskedelem területén volt kénytelen szembesülni a társaság. A félévkor még 38 százalékos beszűkülést mutató adat azonban - köszönhetően az alacsony bázisnak - 22,3 százalékra mérséklődött. A cég zászlóshajójának számító Ajka Kristály bevétele 5,4 százalékkal csökkent. A visszaesés elsősorban az amerikai fizetőeszköz gyengélkedésének következménye, dollárban számolva ugyanis közel 10 százalékkal nőttek az üveggyár eladásai. Az 300-300 milliós veszteséget hozó első két negyedévhez képest jelentősen javította eredményét a Fotex, a cég vesztesége az elmúlt három hónapban megtermelt száz millió forintos profitnak köszönhetően fél milliárd forintra mérséklődött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!