Vörösbe borult Budapest

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 641,76 pontos, 1,73 százalékos csökkenéssel, 36 365,90 ponton zárt szerdán.
K. Kiss Gergely, 2018. augusztus 22. szerda, 17:55
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Mol árfolyama 32 forinttal, 1,12 százalékkal 2834 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 120 forinttal, 1,17 százalékkal 10 140 forintra esett, forgalmuk 1,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1,50 forinttal, 0,37 százalékkal 400 forintra gyengült, forgalma 217,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 235 forinttal, 4,28 százalékkal 5255 forintra csökkent, forgalmuk 5,3 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3702,65 ponton zárt szerdán, ez 57,94 pontos, 1,54 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

A részvénypiac forgalma 9,5 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest.

Csépai Miklós, a Gránit Bank treasury értékesítési vezetője az M1 csatornán elmondta, Európa-szerte eléggé lagymatag volt a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lényegében nem változtak, egy-két százalékos pluszban fejezték be a napot.

Amerikából jött a pofon

A magyar tőzsdét eléggé megviselte a Richterrel kapcsolatos reggeli hír, a BUX index eséssel zárta a napot. Az összes magyar blue chip esett, a legnagyobb mértékben a Richter, közel 4,3 százalékkal - mondta az értékesítési vezető.

A Richter amerikai partnerének, az Allergannak a tájékoztatására hivatkozva reggel bejelentette, hogy méhmióma elleni készítménye egyelőre nem léphet az amerikai piacra. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) olyan gyógyszerbiztonsági aggályokra hivatkozott, amelyek az Egyesült Államok területén kívül, az értékesítési és marketing engedély megadása után merültek fel.

A méhmiómával diagnosztizált nők rendellenes méhűri vérzésének kezelésére szolgáló szert Európában Esmya néven forgalmazzák. A gyógyszerrel kapcsolatban tavaly november végén vizsgálatot indított az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), mert a készítménnyel kezelt páciensek közül négynél súlyos májkárosodást jelentettek. A vizsgálat keretében az idén februárban ideiglenes intézkedésként felfüggesztették az új kezelések megkezdését a gyógyszerrel.

A forgalmazás július végén indult újra. A Richter arra számít, hogy az Esmya forgalma legalább 50 százalékkal esik vissza éves szinten.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK