BUX
37350

Választások és tőzsde: majdnem mindegy, ki nyer

A választások kimenetelének a hatása tőzsdei részvényekre jóval csekélyebb, mint négy vagy nyolc évvel ezelőtt volt - vélik a Concorde Értékpapír szakértői.

NAPI Online, 2006. március 21. kedd, 15:57

Hozzáteszik: az elemzők és az alapkezelők együttes véleménye alapján már nincs értelme különbséget tenni egy Fidesz- illetve egy MSZP-győzelem között, noha a jelenlegi koalíció hatalmon maradása enyhén pozitívabb szcenáriónak tűnik.

A szakértők hangsúlyozzák: magyar tőkepiac szempontjából nagyon fontos lenne, hogy a győztes oldal egy komolyabb pénzügyi csomaggal álljon elő. Amennyiben az új kormány intézkedésre szánja rá magát, radikális csomagra van szükség. Ezen a brókercég szerint a vállalati szektor - beleértve a tőzsdén szereplő cégeket is - rövid távon veszíthet, csökken ugyanis az állami kereslet, miközben adóemelésekre, különadók bevezetésére kerülhet sor. A stabilizációs lépések - amelyek várhatóan kiterjednek a gyógyszer- és energiaáraka szabályozására is - rövid távon inkább negatív hatásúak lehetnek, ám hosszabb, kétéves távlatban egyértelműen pozitív hozadékúak - vélik a szakértők.

Amennyiben a megszorító csomag elmarad, a hitelbesorolások leminősítése várható, illetve eladási hullám jöhet a piacokon, makrogazdasági okokból kifolyólag.

Ebben a helyzetben a brókercég szakértői úgy vélik: a befektetők nem sokat kockáztatnak, ha a választások előtt csökkentik a nagy portfoliókat, különösen, akkor ha azok nagy része nyereséges. Mindezt azzal indokolják, hogy relatíve magasan vannak az árak, vagyis további "robbanást" nehéz elképzelni, ám ha megjönne az intézményi vétel, arra a vonatra fel lehetne szállni.

Hozzáteszik: JP Morgan globális stratégiai javaslatként BUX- és forintvételt ajánl, a választások utánra, de még a harmadik negyedév előttre időzítve. Ha gyengül a forint és meredekebbé válik a hozamgörbe, az kedvező az OTP illetve az exportőrök számára - vélik a Concorde szakértői.