Technikai elemzők számára csemegét jelenthetnek az elkövetkező hetek a Budapesti Értéktőzsdén, s persze a világban is. Nem csak a vezető amerikai piacokon dőlhet el, hogy a március eleje óta tartó rally medvepiaci volt-e, vagy egy új ciklikus bikapiac kezdete, hanem a magyar tőzsdén is. Legalábbis technikai értelemben. A BUX-index és az OTP részvények euróban készített grafikonja gyakorlatilag lemásolja a vezető amerikai tőzsdeindexek és banki papírok árfolyamának mozgását, s szeptember végére itt is fontos keresztúthoz érkezik a piac.

A 2007 nyár eleje óta tartó hosszú távú csökkenő trend találkozik a március óta rajzolt emelkedő trenddel, s eldőlhet melyik oldal lesz az erősebb. Ha a vevők győznek s az árfolyam felfelé tör ki, az jegyzés akár tovább is emelkedhet. A célár kiszámolására ebben az esetben a márciusi mélypontból számított emelkedés mértéke jó támpontot nyújthat, ami alapján kiderül, hogy a nehezen elképzelhető további 14-15 eurós drágulás is előfordulhat a bankpapírnál.

A részvény árfolyamában és a BUX-éban is - amely egyszer már sikertelenül próbálkozott a felfelé való kitöréssel - eddig viszonylag jelentős szinteknek számítottak az esésre mért Fibonacci vonalak. Ezekből az is következhet, hogyha az ütközet mégis a medvék javára dől el, akkor az ábrák alapján első körben az OTP nagyobbat eshet, mint a BUX.

Persze az index értékét és a részvény árfolyamát meglehetősen vitatható más devizában számolni, mint az adott termék "hazai" devizája. Egy bróker elmondása szerint három éve visszatérő tréfa cégüknél egy elemző által megálmodott chart, amely a BUX-indexet japán jenben számolta, s ebből vont le következtetéseket. Az OTP-t és a BUX-ot azért talán mégsem elvetélt ötlet a közös európai devizában vizsgálni, hiszen a régióban gondolkodó befektetők talán hasonló mértékegységben gondolkodnak.

Íme az OTP chartja:



És ezt csinálta a BUX:

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!