Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyes magas hozamú, vállalati bóvli kötvények komoly figyelmeztető jelzést adtak, hogy közeleghet a következő recesszió az Egyesült Államokban - mondta Jeffrey Gundlach, a DoubleLine Capital vezetője a Reuters tudósítása szerint. A vészjelzés egyelőre még csak sárgán villog, s nem vörösen, s az is lehet, hogy fals jelzést ad. Mégis illik figyelni rá, mivel a bóvli kötvények piaca általában idejekorán szokta jelezni a gazdasági fékezését.

Zárásaként a tavalyi évnek komoly eladási hullám söpört végig az amerikai tőzsdéken, s erről a szakértőnek gyökeresen más véleménye van, mint az elemzők többségének. Szerinte egyáltalán nem volt eladási pánik a tőzsdéken, miközben az S&P 500-as index néhány hónap leforgása alatt közel 20 százalékot esett korábbi csúcsához képest. A decemberi esésben inkább vételi pánik volt tapasztalható, a befektetők nagyon meg akarták venni az esést, hasonlóan a 2007-2008-as pénzügyi válság előtt tapasztalt utolsó vételi hullámhoz.

Kép:

Igazi pánik eladási hullámokban a "félelem indexnek" nevezett VIX index (amely azt mutatja, hogy az opcióárazások alapján milyen volatilitást várnak a piaci szereplők az S&P 500-as indextől) elképesztő mértékben ki szokott lőni, jóval 40 feletti értékekre. Most azonban el sem érte ezt a szintet - fejtette ki Gundlach.

Gyökeres változás a Fed-nél

Szerinte Jerome Powell Fed-elnök múlt pénteki nyilatkozata gyökeres változást jelent a Fed hozzállásában. Az eddigi, pragmatikus kamatemelési sorozat után pénteken ugyanis Powell azt mondta egy konferencián: " A Fed nem egy előre kijelölt kamatemelési pályán halad, és figyelembe veszi a piacok által beárazott, a növekedést lefelé húzó kockázatokat. A monetáris politika alakítói rugalmasak lesznek, és erősen figyelnek a pénzpiacok jelzéseire."

Feltételezhető, hogy ezzel megszületett a "Powell-put" - mondta Gundlach. Azaz egy olyan opciót adott a Fed a piaci szereplők kezébe, amely megvédi őket a komolyabb részvénypiaci áresésektől. A kifejezés még Ben Bernanke korábbi jegybankelnök idejében terjedt el a befektetők körében, akkor "Bernanke-put" néven. Arra utalt, hogy ha a részvénypiacon komolyabb áresési hullám indulna, akkor a Fed közbelépne, megtámasztaná az árfolyamokat, nehogy a lejtmenet hatásai negatívan hassanak a reálgazdaságra. A bejelentés óta tapasztalt emelkedés a piacokon ezt a hangnem váltást tükrözheti.

Azért van min aggódni

Igaz, hogy ez egyfajta potenciális védelmet jelent a Fed részéről, de nem jelenti azt, hogy hátra lehetne dőlni - mondta a szakember. Nagyon veszélyes helyzet kezd el kialakulni az Egyesült Államokban. Az állami kiadások elszabadulása ugyanis azt eredményezheti, hogy az amerikai államadósság nagysága elér egy fordulópontot, s innen fenntarthatatlan pályára kerül az amerikai államadósság.

Újból az a kérdés merül fel, hogy valóban nő-e az amerikai gazdaság, vagy csak az adósságállomány növekedése generálja a fellendülést - mondta. Gundlach legutóbb egy hónapja jelezte előre a tőkepiaci folyamatokat. Akkor azt várta, hogy a dollár gyengülni fog, s az S&P 500-as index értéke tavaly februári mélypontja alá esik. Mindkét jóslata helyesnek bizonyult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!