BUX
38643

Vallanak a bankok - jöhetnek még durva meglepetések

A bankrészvények jó szereplése is szerepet kapott az elmúlt hónapok részvénypiaci áremelkedésében, s ha a héten jó eredmények érkeznek, a rally folytatódhat. A szakértők közül viszont sokan várnak a közeljövőben egy kisebb vagy vaskosabb korrekciót a piacon.

NAPI, 2011. január 17. hétfő, 14:47

A JPMorgan pénteken publikált kedvező eredményadatai után a befektetők optimistán várják a többi nagybank héten megjelenő gyorsjelentését. A Citigroup és a Goldman Sachs is a héten közli negyedéves számait, amelyek ha kedvezők lesznek, folytatódhat az áremelkedés a tőzsdén - írta összefoglaló jelentésében a Reuters. A múlt héten immár zsinórban nyolcadik hete meneteltek egyre feljebb az amerikai részvényindexek. Arra, hogy nyolc, vagy ennél több hétig kitartson az emelkedés, utoljára 2003 végén, 2004 elején volt példa az amerikai piacon - emlékeztet az elemzés.

Miközben az eredményvárakozások miatt él a remény, hogy a részvényáraknak még van hova emelkedniük, a lezajlott emelkedés kemény ellenállási szintek közelébe nyomta a banki szektorindexet, s ez legalábbis megállót sejtet a felfelé menetben az Amerikában négy napos kereskedési héten. Hétfőn Martin Luther King nap miatt kereskedési szünet van a tengerentúlon.Derűlátás a banki jelentések előtt

Az elemzők mindenestre optimistán tekintenek a héten érkező banki gyorsjelentésekre. A pénzügyi szektor könnyen a jelentési szezon kedvencévé válhat - mondta Burt White, az LPL Financial befektetési igazgatója a hírügynökségnek. A negyedév során az egyik legnagyobb növekedést felmutató szektor lehet. A teljes S&P 500-as indexet nézve a profitbővülés átlagosan 32 százalékos lehet az előrejelzések szerint az egy évvel korábbi utolsó negyedévhez képest.

A bankok mellett számos nagyobb technikai nagyágyú is a héten jelent, az Apple, a Google és az eBay is a napokban teszi közzé számait.

White szerint a bankszektorral kapcsolatos derűlátást növelheti, ha kiderül, mikor kezdenek el ismét osztalékot fizetni, egy ilyen lépés ugyanis jelentősen növelheti a szektor részvényeibe áramló tőkét. Ha sor kerül erre, akkor elképesztő mennyiségű pénz áramolhat a szektorba a hozamvadász befektetők részéről.

A már említett két bankon kívül a héten érkezik a Morgan Stanley, a Bank of America és a Wells Fargo jelentése is.

Itt az ellenállás

A KBW Bank index jelenleg 54,7-en áll, ez szeptember vége óta 18 százalékos emelkedést jelent. Az index most az 57 és 59 pont közötti ellenállását emészti.

Elemzők szerint az S&P-500-as index többhetes emelkedése után egy korrekció igencsak benne van a pakliban. A Thomson Reuters elemzőcége, a Starmine szerint a banki eredmények összességében a várakozások alattiak lesznek ebben a szezonban. A legjobbnak tartott elemzők friss előrejelzései szerint ugyanis a Goldman eredménye 0,2, a Bank of Americáé 0,4 százalékkal maradhat el a konszenzustól, a Citigroup viszont annak megfelelőt közölhet.A Wells Fargoé ugyanakkor a cég szerint 0,2 százalékkal jobbra sikerülhet. A Reuters kvantitatív elemzője, Mike Tarsala szerint a gyenge kereskedési eredmények okozhatják a bankok esetleges rosszabb teljesítményét. Ugyanakkor más elemzők szerint az amerikai állampapírpiacon kialakuló meredekebb hozamgörbe arra utal, hogy a szereplők a GDP növekedés gyorsulását várják a jövőben, s ez növekvő hitelezési aktivitást fog magával hozni a bankoknál, ami növelheti a profitokat.

Félig tele, félig üres

Bár az amerikai részvénypiac sokak szerint jelenleg olcsónak tekinthető P/E alapon, vannak azonban olyan vélemények, amelyek szerint ez így is maradhat egy ideig.  A New York Timesban viszonylag sok elemző megkérdezése urán publikált felmérés is ezt a kérdést feszegette a hét végén. Az S&P-500-as index P/E-je a 2011-es várt profitokkal számolva mindössze 13,3-as ami jóval alacsonyabb a tavaly ilyenkor, a 2010-es várt eredményekből számolt 15,1-es értéknél.

Adam S. Parker, a Morgan Stanley amerikai részvénypiacért felelős stratégája szerint megfigyelhető, hogy amint a gazdaság bővülő ciklusa egyre érettebb szakaszba érkezik, úgy csökken a vállalatok profitnövekedési üteme, s ezzel párhuzamosan az eredményalapú árazásuk is. 1976 óta, amikor a profitnövekedési ütem 11-12 százalékos volt, akkor a piac előre tekintő P/E hányadosa átlagosan 15,7 körüli értéken állt be. Viszony azokban az időszakokban, amikor ez az ütem a 9-10 százalékos sávba esett, a piac árazása P/E-t tekintve inkább a 11-hez állt közelebb.

Nincs jele a fordulatnak

Az amerikai részvénypiacon eközben nincs jele annak, hogy a szeptember óta tartó masszív áremelkedésnek vége akarna szakadni. Az S&P-500-as index egyelőre még a néhány hónapos emelkedő trendjét jelző trendvonalat sem tesztelte, s eközben újabb és újabb ellenállásokat küzd le felfelé menet.Ugyanakkor számos úgynevezett oszcillátor azt mutatja, hogy a piac jelenleg technikailag „túlvett" állapotban van. Bár egy trendelő piac esetében az oszcillátorok szélsőséges tartományban való tartózkodása megszokott - hiszen a trend pont az addig megszokott ártartományból való kiszabadulással jár -, azonban az S&P 500-as index nem csak napi, de heti RSI-jét tekintve is eléggé túlvettnek mutatkozik. Az elmúlt 10 évben kevésszer alakult ilyen mértékű túlvettség a vezető indexben, s ezeket a helyzetek általában megnövekedett volatilitás és néha kisebb nagyobb korrekciók követtek.

A grafikon a Markers grafikonrajzoló programmal készültPont emiatt a Reuters, a Bloomberg és a CNBC által megkérdezett szakértők közül sokan várnak a közeljövőben egy kisebb vagy vaskosabb korrekciót a piacon. Todd Harrison - aki hedge-fund kezelő és a Minyanville.com publicistája is - ezzel kapcsoltban viszont úgy vélte, általában nem az szokott bekövetkezni, amit a többség vár. Tehát elképzelhető, hogy egyáltalán nem lesz korrekció, vagy ha lesz, az nagyobb lesz a vártnál.