Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Warren Buffett tőzsdei befektető, a világ egyik leggazdagabb embere, akit sokan pénzügyi gurunak tartanak szemet vetett olyan vállalatokra, amelyek a koronavírus-járvány miatt leginkább szenvedő ágazatokban tevékenykednek - vette át a Wall Street Journal hírét a Business Insider. Buffett az ügyhöz közelálló források szerint a legkeményebben megütött utazási irodákat, szállásadókat szórakoztatóipari cégeket szemelte ki arra, hogy pénzügyi hátteret adjon a feltámadásukhoz.

Légitársaságok, hotelek, kaszinók, mozik és más üzleti vállalkozások az idegenforgalomban kifutottak vagy kifutnak a pénzükből, miután az emberek a járvány miatt otthon maradnak, illetve a hatóságok bezárattak számos jelentős turistacélpontot. Las Vegasra például lakat került, és Buffett úgy gondolja, nem marad ez örökké így: segít nekik túlélni a nehéz időket. Jó pénzért, persze.

Gigantikus összeg

Befektetési cége, a Berkshire Hathaway 128 milliárd dolláros pénzeszsákon ül, és Buffett a cég közgyűlésén már a tőzsdei zuhanás február végi kezdete előtt kijelentette, hogy ezt a pénzt bizony be akarja fektetni. "Elefánt méretű felvásárlásokra" készülnek - jelentette ki, és erre semmi sem kínál jobb lehetőséget, mint egy olyan negyedév, amelynek végére a tőzsdén jegyzett amerikai vállalatok részvényei a pénzügyi válság óta nem látott mélységbe zuhantak. Ilyen árak mellett a Berkshire olyan vállalatokat tudna megvásárolni cakli-pakli egyetlen fillér hitel felvétele nélkül, mint a Boeing, amely 102 milliárd dollárt ért március végén, vagy az IBM, amely 100 milliárdot, vagy a Tesla, amely 97 milliárdot taksált.

Buffett vállalata növelheti részesedését a legnagyobb amerikai légitársaságokban, amelyek igen nehéz helyzetbe kerültek a válság miatt, s így papírjaik olcsók. Vannak olyan cégek ezek között, amelyeket offshore területlen jegyeztek be, s ezért nem jogosultak az amerikai kormány pénzügyi mentőcsomagjára. Más ágazatokban Buffett megcélozhat a pénzével olyan óriásokat is, mint a Marriott vagy a Hilton szállodalánc, vagy a Caesars Entertainment kaszinócsoport.

A befektetési guru emellett választhatja azt a megoldást is, hogy hitelt nyúlt a vállalatoknak, ahogy az év elején a Lee Enterprisesszal tette, amely átvette a Berkshire újságkiadási portfólióját. Ez a cég hosszú távú, kedvező kamatú kölcsönt kapott, ami biztosítja működését, miközben a befektetési cégnek is tisztes hozamot hoz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!