Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olaj ára mintegy 3 százalékot ugrott pénteken, miután az Egyesült Államok célzott támadással végzett Bagdadban Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetőjével. A biztonságos menedéknek tekintett eszközök árfolyama felfelé mozdult el, az arany, az amerikai államkötvények és a dollár egyaránt erősödött, miközben az S&P 500-as részvényindex 0,7 százalékkal gyengült - írja összefoglalójában a CNBC.com.

Azonban ha a pénzügyi piacok követik a történelmi példákat, akkor ezeknek a mozgásoknak a nagy része a következő hetekben a visszájára fordul, s egyedül az olaj áremelkedése lehet tartós. A portál a Kensho nevű cég elemzőszoftverét felhasználva elemezte az elmúlt 30 év legnagyobb közel-keleti konfliktusait s a pénz- és tőkepiacok arra adott reakcióit. A húsz kiválasztott fontosabb közel-keleti válságesemény 80 százalékánál tapasztalták azt, hogy az olaj árfolyama emelkedett az eseményt követő egy hónapban.

Ha valaki egy nappal a válságesemény előtt vásárolt az energiahordozóból, akkor egy hónappal azt követően átlagosan 5,9 százalékos nyerőben tudta lezárni vételi pozícióját. A második legjobb eszköz az arany volt, átlagosan 1,5 százalékos emelkedéssel, ezt követte az S&P 500-as részvényindex 0,9 százalékkal. Három hónapos időtávon már fordult a helyzet

Három hónapos időtávon kissé változott a kép, az olaj és a részvények növelték nyereségüket, a biztonságos menedéknek tekintett eszközök viszont visszaadták korábbi nyereségeiket. Az arany árfolyama például rendszerint ott állt, mint az esemény előtt, s a dollár árfolyamát a vezető devizákhoz mérő dollárindex ezen az időtávon már 0,3 százalékos veszteséget mutatott. Az olaj áremelkedésének mértéke ekkorra azonban már átlagosan 9,1 százaléknál járt, az S&P 500-as indexé pedig 2,8 százaléknál.

A mostani támadást követően eléggé megosztottak voltak a tekintetben, mi jöhet ezután. A UBS elemzői a portál szerint azt írták, a befektetőknek nem kell tartós rallyra felkészülniük az olajpiacon, míg a SunTrust stratégái szerint a csapással valószínűleg magasabb szintre emelkedik az energiahordozó árfolyama. A részvényekkel kapcsolatban óvatosan fogalmaztak. Az Evercore ISI nevű elemzőcég szerint a környezet csak akkor marad kedvező a részvények számára, ha nem eszkalálódik a helyzet, míg a UBS stratégái azt javasolják a befektetők számára, hogy vásároljanak védelmet egy lehetséges áreséssel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!