Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nehéz szabadulni attól az érzéstől, hogy mánia tombol a piacon, s hogy ez egy FOMO piac - mondta Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász a CNBC-nek adott interjújában nemrég. FOMO jelenségnek (fear of missing out) azt nevezik, amikor a befektetők csak azért vesznek meg egy, amúgy drágának tartott befektetési eszközt, mert félnek attól, hogy annak tovább emelkedik az ára és ők kimaradnak ebből az emelkedésből.

Krugman szerint erre utaló jelek például, hogy a befektetők milyen nagy elánnal kezdtek el bevásárolni csődben lévő társaságok részvényeiből is, például a Hertz papírjaiból.

Az S&P 500-as részvényindex annak ellenére emelkedett 4 százalékot eddig a hónap folyamán, hogy Amerika-szerte jelentősen nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Eközben a brókercégek rekordszámú új számlanyitást regisztráltak a lakossági befektetők körében.

A befektetők egyszerűen nem látnak más alternatívát, mint a részvénybefektetést, miután a kötvényhozamok rekordalacsony szintek közelébe süllyedtek - állapította meg Krugman. Az emelkedésben szerepet játszik szerinte az is, hogy a nagy technológiai cégek többségének jót tettek a lezárások, és ráadásul e cégek jövedelmük nagyobbik hányadát külföldön, s nem az Egyesült Államokban szerzik. Így ki tudják használni a fellendülést Ázsiában és Európában is, miközben Amerikában "totál elfuserálták" a dolgokat - hangzik a szentencia.

A közgazdász ugyanakkor megvédte a Federal Reserve agresszív ösztönzőprogramjait, amelyekkel a járvány okozta helyzetre reagált. Ilyenek volt többek között az, hogy a jegybank elkezdett vállalati kötvényeket vásárló ETF-eket, azaz tőzsdén jegyzett alapokat vásárolni, ez ugyanis sokak szerint hozzájárult a részvényárfolyamok felfújásához.

Egyszerűen nem látom, mi mást tehetett volna a Fed. Nem állhattak tétlenül, hagyva, hogy egy pénzügyi válság is kibontakozzon a járvánnyal párhuzamosan. Így viszont kaptunk most egy mániákus piaci hangulatot - folytatta Krugman. Véleménye szerint egy gyors gazdasági fellendülés feltételei adottak az Egyesült Államokban, ha a hatóságok a bárok újranyitása helyett inkább a járvány megfékezésére koncentrálnának. A gazdaság pedig hosszan tartó károsodást szenvedhet, ha túl sokáig kell zárva tartani az iskolákat, illetve ha túl korán kifutnak a munkanélkülieknek szánt támogatások.

A fellendülés szempontjából az lenne a legjobb, ha bizonyos körülmények között jelentősebb pénzösszeghez juttatnák emberek kiválasztott csoportjait, ugyanakkor az általános alapjövedelem bevezetését nem tartja jó ötletnek a közgazdász. Egy nagyobb infrastrukturális program triviális megoldásnak tűnik szerinte, pláne úgy, hogy jelenleg nem nagyon látszik, hogy a magas államadósság aggodalomra adna okot. Az amúgy is fiskális élénkítéspárti Krugman szerint most nem az a veszély, hogy túl sokat költ az állam, hanem az, hogy túl keveset.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!