Egyelőre kitart a profi befektetők körében az az éles pozitív fordulat, amit novemberben lehetett tapasztalni, ez derül ki a Bank of America Global Research (korábban Bank of America Merrill Lynch) friss alapkezelői felméréséből. A megkérdezett 247, összesen 745 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő többsége a jelek szerint abban bízik, hogy jövőre növekedni fog a globális gazdaság, valamelyest magára találhat az infláció, s a kockázatosabb eszközök, mint a részvények jól fognak teljesíteni.

Az optimista jövőkép jól tükrözi azt a pozitív fordulatot, ami a tavasz vége óta tartó pesszimista hangulatban októberről-novemberre beállt a befektetők körében. Korában a felmérésben résztvevők hangulatára az amerikai gazdaság várható recessziójával kapcsolatos félelmek, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásai miatti aggodalmak nyomták rá a bélyegüket.

Ezzel szemben most már a megkérdezettek nettó 29 százaléka úgy gondolja, hogy a világgazdaság bővülni fog a következő 12 hónap során (azaz ennyi százalékponttal haladja meg a növekedést várók tábora a visszaesést várókét). Júniusban még nettó 50 százalék azt gondolta, hogy 12 hónapos időtávon a világgazdaság vissza fog esni. Ezzel párhuzamosan úgy gondolják, hogy globális szinten nőni fog a vállalatok nyereségessége. A felmérésből számolt mutatók szerint a piac most átlagosan 6 százalék körüli egy részvényre jutó nyereségnövekedést vár a tőzsdén jegyzett cégektől.

A gazdasági növekedés beindulásával a hozamgörbék is meredekebbé válhatnak (visszaesés idején a várható monetáris lazításra válaszként a hozamgörbe rendszerint ellaposodik). A befektetők úgy vélik, hogy a 10 legnagyobb jegybank átlagosan még mintegy 84 bázisponttal szigoríthatna irányadó kamatain, mielőtt a kamatemelések jelentőseb ingadozásokhoz és veszteségekhez vezetnének a részvénypiacokon. Úgy vélik, ebben a ciklusban az S&P 500-as amerikai részvényindex még további 4 százalékot erősödhet, egészen 3322 pontig - közölte a befektetési bank elemzőcége.

Az optimista hangulat egyébként jól tükröződik a befektetők pozicionáltságában is. A felmérés szerint a portfóliók átlagos készpénzállománya 4,2 százalékosra süllyedt, ami a legalacsonyabb érték 2013 márciusa óta. Ugyanakkor ez már nem jelent további csökkenést novemberhez képest, az igazi nagy változás még október és november között következett be. Az ellentét analízis szerint ha túl kevés a készpénz a portfóliókban, akkor rosszabb teljesítményt nyújtanak a kockázatosabb eszközök, azonban ez a szint a felmérés készítői szerint a 3,5 százalékos érték alatt található.

Bár jelentősen csökkent azok aránya, akik ettől tartanak, az úgynevezett "tail risk"-ek közül még mindig a kereskedelmi háborúval kapcsolatos eseményeket tartják a legfenyegetőbbnek a befektetők. Tails risknek azt az eseményt jelentik, amelynek valószínűsége ugyan alacsony, ugyanakkor negatív hatásai széles körűek. A felmérésben a kereskedelmi háború tavaly február eleje óta mindössze kétszer nem tudott az élre kerülni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!