Soha nem látott mértékű és sebességű zuhanást hozott a koronavírus járvány világjárvánnyá szélesedése február vége és március vége között a nemzetközi tőzsdéken, s nem véletlenül. A gazdaság leállása a Covid-19-járvány megfékezése céljából bevezetett korlátozó intézkedések következtében mindenhol súlyos károkat okozott a gazdaságban és a cégek eredményességében, a munkanélküliség hatalmasat ugrott és a világ országainak jelentős része idén recesszióval kell, hogy szembenézzen.

Pont emiatt a világ számos országában hatalmas, a GDP 10-20 százalékára rugó állami fiskális ösztönzőcsomagokat jelentettek be, amelyet a nagy jegybankok szintén példátlan mértékű bankjegynyomtatással igyekeznek megtámogatni, hogy ezáltal is tompítsák a járvány okozta gazdasági károkat. A részvénypiac, különösen az amerikai a jelek szerint elég nagy lelkesedéssel fogadta a csomagokat és azt, hogy látják a gazdaságpolitikai döntéshozók részéről az elkötelezettséget a gazdaság megmentése iránt.

A nagy rally

Az S&P 500-as vezető amerikai részvényindex, amely március végén 2200 pont alatt is járt, mostanra ismét 2800 pont fölé küzdötte magát, sőt 2-3 napot már a 2900 pont feletti tartományban is eltöltött. A nagy rally nyomán gyakorlatilag az összes tőkepiaci megmondóember megszólalt már a sajtóban, felhívva a figyelmet arra, hogy szerintük a részvénypiac túlértékelt, nem tükrözi a gazdaság valós teljesítményét. Közölt már erről írást Paul Krugmantól kezdve Nouriel Roubiniig mindenki. Míg egyesek elismerik, hogy nem tudják a tőzsdei árfolyamok merre fognak mozogni, mások arra figyelmeztetnek, hogy jönni fog egy következő eladási hullám, amely a korábbinál alacsonyabb mélypontra fogja levinni a tőzsdemutatók értékét.

Hogy kinek lesz igaza, egyelőre nyilván nem tudni. Abban a nézőpontban is van ráció, amely szerint a hatalmas fiskális és monetáris ösztönzők hatására a piacok túllendültek a mélyponton, s indulhat egy tartósabb emelkedés és új bikapiac is. De a történelmi példák alapján az sem lenne meglepő, ha a mostani emelkedés csak átmeneti, medvepiaci rallynak bizonyulna és később visszatérni a masszív eső trend a tőzsdéken.

Mit mutat a technikai kép?

Ha az S&P 500-as index teljesítményét nézzük a technikai elemzés eszközeivel, akkor talán okosabbak leszünk, de csak egy kicsivel. Amit most ki lehet jelenteni a vezető amerikai részvényindexről a következő:

Egyrészt kialakult egy medvepiac, amelynek mélypontja alacsonyabban volt a 2018 őszi mini medvepiac mélypontjánál, így nagy az esélye annak, hogy egy tartós medvepiac alakult ki az amerikai tőzsdéken. Ilyen utoljára 2000 és 2009 között volt az amerikai piacon, az S&P 500-as részvényindex ebben minden medvepiacon a korábbi medvepiacban látottnál alacsonyabb mélypontról fordult. Az index maga pedig 12 éven keresztül nem volt képes áttörni 2000 tavaszán beállított korábbi csúcsát.

Másrészt a március végi, napon belül 2191 pontnál elért mélypont viszont nagyon sok olyan jellemzővel bír, amivel a medvepiaci ciklikus mélypontok szoktak. A befektetői pesszimizmus szélsőségesen nagy volt, az Investors Intelligence felmérésében az úgynevezett bull/bear hányados egy alá csökkent, ez pedig lokális, vagy akár ciklikus mélypontoknál jellemző. Az amerikai aktív alapkezelők szövetségének (NAAIM) felmérése szerint a tagok portfólióinak vételi kitettsége az S&P 500-as index irányába átlagosan 10 százalékra zuhant vissza, ez olyan alacsony érték, amire szintén lokális mélypontok közelében van példa (tekintve hogy a tagok egy részének long only portfóliója van).

Harmadrészt a február-márciusi zuhanás során az index hagyott maga mögött egy jól látható csúcsot, amely megfelel a 3 napos szabálynak és az index onnan új, mélyebb mélypontra zuhant. Ez a csúcs március elején alakult ki, néhány nappal az eladási hullám első körét követően, s innen, 3137 pontról jött a zuhanás következő köre. Ennek pontnak azért van jelentősége, mert technikai szempontból ennek áttörése esetén lehetnek a csökkenő csúcsok és mélypontok sorozatának megtöréséről beszélni a grafikonon.

Kép:

Negyedrészt a nagy esés során úgynevezett mega-túladottság alakult ki az amerikai részvénypiacon, ez jelezte a ciklikus trendfordulót a tőzsdén, azonban a március vége óta tartó emelkedésben eddig annak ellenére sem alakult ki mega-túlvettség a piacon, hogy az index egy hónap alatt 30 százalékot meghaladó mértékben emelkedett.

Kinek lehet igaza?

Ezekből az következik, hogy technikai szempontból még azoknak kell igazat adni, akik a mostani rallyt medvepiaci emelkedésnek vélik a piacon és újabb lefelé körtől tartanak a tőzsdén. Ez az álláspont akkor lesz majd idejétmúlt, ha az emelkedés során az index 30 napos RSI mutatója 56-58 fölé emelkedik és/vagy az index értéke 3 százalékkal 3137 pont fölé kapaszkodik. Addig azonban technikai szempontból még nem lehet pozitív trendfordulóról beszélni és indokolt az újabb lefelé körre várni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!