A Bank of America - Merrill Lynch befktetői körökben az egyik benchmarknak számító, befektetési kategória alatti vállalati kötvényeket követő indexe ugyanis múlt héten lépett a 100 pontos érték fölé a pénzügyi válság kirobbanása óta.

A hitelpiac és a pénzpiacok három évvel ezelőtti összeomlása miatt meginduló csődhullám bedöntötte a bóvli kötvények árfolyamait is. Ugyanakkor az árfolyamok 100-as szint fölé pattanása elvileg azt jelzi, hogy a kötvények mind a teljes kamatot, mind a tőkét kifizetik majd.

A szektor részben azért vált egyre csábítóbbá az utóbbi időszakban, mivel egyrészt a részvénypiaci kilátások már nem olyan rózsásak, másrészt az igen alacsony hozamú állampapírokkal szemben történeti összehasonlításban még mindig óriási (egyes esetekben 625 bázispontos) a hozamkülönbözet - szögezte le Martin Fridson, a BNP Paribas Asset Management stratégája.

A vételi érdeklődés az elmúlt hetek új kibocsátásain is meglátszik. A Dealogic adatai alapján az amerikai befektetők idén eddig 168 milliárd dollárnyi bóvli kötvényt vásároltak, szemben a tavalyi egész éves 164 milliárdos kibocsátási csúccsal. Több piaci szereplő is arra számít, hogy a következő három hónapban annak ellenére sem lanyhul majd az aktivitás, hogy a folyamatosan felfelé kúszó árak egyre lejjebb nyomják a hozamszinteket is. Sok függ persze az általános tőkepiaci klímától, így a kockázatvállalási kedv alakulásától is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!